9.2 C
Bor
20, apr, 2024

Borski rudnik „Čukaru Peki“ – najbolji primer zelenog rudarstva u Srbiji

Za samo četiri godine rada rudnik Čukaru Peki uzdigao se kao prvi srpski zeleni rudnik, koji preti da postane i najbolji primer zelenog rudarstva u Evropi, a sve zahvaljujući savremenoj tehnologiji i primeni najviših standarda u oblasti ekologije. O tome najbolje svedoče kompleksi zgrada i postrojenja okruženi gustom šumom raznovrsnih zelenih kultura, uređeni parkovi i staze.

Uporedo sa izgradnjom rudnika radilo se i na na ozelenjavanju, pošumljavanju i rekultivaciji zemljišta. 87 ha rudnika ozelenjenoje travom, a prostor rudnika oplemenjen je i sa 20 hiljada komada sadnica niskog i visokog rastinja, drveća i cveća.

„Ideja je da se petnaestak parkova sa travnjacima, cvetnim lejama i pešačkim stazama prostire na 13,6 hektara zemljišta, u čije uređenje je samo prošle godine uloženo 25 miliona dolara. U narednom periodu, planirano je da bude zasađen voćnjak, bio-bašta sa povrtnim kulturama, ribolovno područje, kao i botanička bašta za gajenje raznovrsnih biljnih vrsta“, kaže Darko Nestorović, koordinator sektora za zaštitu životne sredine, koji ističe da je, sadnja drveća i cveća počela sa prvim danima proleća.
Darko Nestorović
Darko Nestorović
„Prve aktivnosti na pošumljavanju počeli smo na dan šuma, sadnjom sadnica platana, a nastavili sadnjom mladica crnog bora, kao i  drugih vrsta. Do kraja godine planiramo da posadimo ukupno 12.000 sadnica na novih 6 hektara zemljišta. Osim parkova pored transportne trake čije uređenje je započeto prošle, a nastavljeno i ove godine, ovog proleća uredili smo i parkovske površine oko nove administrativne zgrade, kao i prostor oko budućeg kontrolnog centra.Do kraja ove godine u planu je i završetak Studije o biodiverzitetu kako bi se kompletirala slika o biološkim raznovrsnostima područja našeg zelenog rudnika“, kaže Darko Nestorović.

Principi poslovanja se nisu promenili, kvalitetan i posvećen rad, primenu najsavremenije tehnologije i najviših standarda u ekologiji, svakodnevno pokazuju i primenom najboljih tehničkih rešenja, kao i kontinuiranim ulaganjem u zelene projekte.

Uz 500 miliona evra za razvoj rudnika, kompanija je uložila i više od 70 miliona američkih dolara u ekologiju.

„Osnovni princip našeg ‘zelenog rudarstva’ koji rudnik „Čukaru Peki“ primenjuje je sistem koji teži tzv. nultom zagađenju.On se ogleda u savremenoj tehnologiji, ali i uspostavljenom sistemu monitoringa vazduha, buke i zemljišta, kao i poštovanja principa cirkularne ekonomije tj. ponovne upotrebe tehničke vode u procesu proizvodnje. Imamo i uspostavljen sistem odlaganja otpada, a u planu za ovu godinu je i izgradnja posebnog sistema za prečišćavanje otpadnih voda. Prilikom proizvodnje koristimo isključivo električnu energiju,a u cilju smanjenja potrošnje struje, planiramo izgradnju solarne elektrane i postavljanje solarnih panela na objektima“, dodaje Darko Nestorović.

Najzaslužniji da rudnik izgleda kao bašta, park i šuma, je tim ozelenjavanja, u kome 33 radnika redovno održava parkove i staze.

 

Lidija Mihajlović, supervizor tima za ozelenjavanje
Lidija Mihajlović, supervizor tima za ozelenjavanje
„Naš tim je mlad, ali veoma vredan. Bavimo se poslovima ozelenjavanja i održavanja zelenih površina, pošumljavanjem drvenastih vrsta, sadnjom cveća kao i drugih biljnih kultura. Naša kompanija raspolaže velikim površinama i kapacitetima. Naše travnate površine su izuzetno velike, ali se mi zaista trudimo da izvršimo sve poslove i budemo jedan od najlepših zelenih rudnika u Evropi. Kao što vidite ipak je moguće održavati biodiverzitet flore i faune u rudniku, poput ovog prostora ispod trake za transport rude, koji je ukrašen travom i sa dosta cveća, drveća i ukrasnog šiblja”, kaže Lidija Mihajlović, supervizor tima za ozelenjavanje.

Ona naglašava da je lepo je raditi u lepo uređenomi čistom okruženju. U želji da sačuvaju da rudnik izgleda kao na razglednici, zaposleni i sami doprinose njegovom uređenju organizovanjem volonterskih akcija čišćenja i prikupljanja smeća.

Primenom najboljih praksi u rudarstvu i upotrebom savremenih tehnologija, želja je da se osigura dugoročno uspešno poslovanje kompanije, koje će, uz poštovanje uspostavljenih standarda, pratiti kvalitetan rad, održiv rast i razvoj. U planu je izgradnja znatno većih parkovskih površina, kao i oplemenjivanje prostora  brojnim sadržajima, kako bi borski rudnik bio prvi zeleni rudnik u svetu.

Najsavremenija tehnologija koja teži nultom zagađenju, lepo uređen prostor rudnika, čisti objekti iputevi, ozelenjeni parkovi, staze i cvetni vrtovi, slika je koju šalje rudnik „Čukaru Peki“ a koja lestvicu ekoloških standarda nesumnjivo podiže na najviši nivo.

 

 

 

Latest news
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here