-4.3 C
Bor
25, feb, 2024

Etno radionica borskog Centra za kulturu osvaja nagrade na nacionalnom i međunarodnom takmičenju

Za devojke Etno radionice Ustanove “Centar za kulturu grada Bora” koje su na republičkom i Internacionalnom  takmičenju  “DONNE IN MUSICA 2023”, u etno pevanju osvojile zavidne rezultate, u Gradskoj upravi priređen je prijem.

Etno grupa osnovana je 2014. godine kao radionica pri borskom Centru za kulturu i okuplja blizu 40 devojaka u dve pevačke grupe koje neguju etno pesme prvenstveno iz Istočne Srbije, ali i Bosne i Hercegovine, Makedonije i drugih delova Srbije.

Nakon tri prva i jednog drugog mesta na Internacionalnom festivalu  i pet prvih nagrada i jednog laureata na republičkom takmičenju prošle godine, ove godine broj njihovih nagrada je udvostručen.

“Na osmom republičkom takmičenju pevanju etno pesme u Beogradu , devojke su osvojile šest prvih, jednu drugu nagradu i dva laureata. Pored toga, na on line Međunarodnom  takmičenju gde su članovi  žirija bili iz Kine, Japana, Španije, Bosne, Makedonije, osvojile su pet prvih nagrada i jedan laureat. Devojke su zlatne, puno rade, trudimo se da sačuvamo tradiciju, starinu i kulturu ovog kraja, pre svega Timočke krajine, ali radimo i pesme iz Bosne, Makedonije, groktalice. Najbitnija su ljubav, ali i rad da se očuva tradicija, da u ovom gradu ostavimo veliki trag”, istakla je tamara Glišić, osnivač i dirigent Etno radionice.

Navikli smo da nam u Gradsku kuću dolaze sportisti da pričamo o njihovim rezultatima i uspesima, ali jedno sa drugim ne može da se poredi, jer upravo kultura i tradicija naše zemlje, naše Srbije, našeg kraja, Istočne Srbije, vlaškog kraja je negovana zahvaljujući mladoj deci, naglasio je gradonačelnik Bora, Aleksandar Milikić.

“Jedan od lepih dana kada budem srećan, a posebno danas, kada su sa nama naša deca koja rade u sklopu etno radionice Ustanove Centar za kulturu, a još draže mi je kada vidim da su to mlada deca koja su tu da nam pokažu i da nas nauče da ne trebamo da se stidimo ničega što je naše, onoga što je srpsko, vlaško, izvorno, što pripada nama. Danas je došlo neko naopako vreme sve što je naše odbacujemo, uzimamo neke tuđe kulture, tuđa interesovanja, razumevanja I suštine života. I zbog toga su one danas tu da nam pokažu da mladi ljudi, mladi  Borani mogu da neguju svoju kulturu, svoju tradiciju I da na taj način iza sebe ostavljaju nešto čime će se  neke buduće generacije ponositi”, dodao je gradonačelnik.

Etno radionica broji 25 polaznika u mlađoj grupi u kojoj ima i dečaka, dok starija, takmičarska grupa, broji 11 devojaka.

Anđelija Čerkasov kaže da je konkurencija na takmičenju bila velika, ali njena ljubav prema pevanju i sigurna palica Tamare Glišić bile su dovoljne za uspeh.

“Na Međunarodnom takmičenju osvojila sam prvo mesto, sa našom trio grupom osvojila sam laureat, dok sam na Republičkom takmičenju osvojila laureat”, skromno je kazala Anđelija, čija je želja da jednoga dana bude etno-muzikolog.
Latest news
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here