7 C
Bor
18, maj, 2024

Zanatskim veštinama do sopstvenog biznisa: stručno osposobljavanje za žene iz teže zapošljivih kategorija

Za četiri žene iz grupe teže zapošljivih kategorija, salon lepote „KM Beauty” je organizovao obuku za profesionalno šminkanje, koju su one uspešno završile. Neophodnu edukaciju za posao profesionalnog šminkera ili frizera u narednom periodu dobiće ukupno 12 žena, što će im omogućiti pokretanje sopstvenog biznisa ili zaposlenje u ovoj oblasti rada.

Kako bi ženama iz teže zapošljivih kategorija pružili mogućnost da steknu određene kvalifikacije koje će im pomoći da pokrenu sopstveni biznis ili se zaposle, Udruženje „Konanika” već drugu godinu zaredom sprovodi projekat „Zanatskim veštinama do sopstvenog biznisa” koji i ove godine finansira kompanija „Serbia ZiJin Mining”.

Nakon prošlogodišnjeg projekta, koji je bio veoma uspešan, jer je većina polaznica našla zaposlenje ili započela sopsteni posao, ove godine je broj obuka u okviru projekta povećan, pa će mogućnost da nauče veštine profesionalnig šminkera ili frizera imati još 12 žena.

Samohranim majkama, ženama sa osnovnim obrazovanjem, pripadnicama nacionalnih manjina ili dugoročno nezaposlenim, potrebno je pružiti šansu da prođu odgovarajuću obuku i samim tim steknu kvalifikaciju potrebnu za pokretanje sopstvenog biznisa ili nalaženje posla, smatra predsednica udruženja „Konanika” Ivana Marinković .

„Žene koje završe kurseve predviđene projektom stiču kompetencije neophodne za bavljenje danas veoma profitabilnim zanatima koji zaista mogu da im donesu finansijsku sigurnost i stabilnost, a ujedno se i jača žensko preduzetništvo. Dobri rezultati koje smo ostvarili prošle godine, izazvali su još veće interesovanje žena i zato veliku zahvalnost dugujemo kompaniji „Serbia ZiJin Mining“ koja je bila velkodušna, prepoznala potencijal i značaj ovog projekta, te je ove godine odlučila da izdvoji sredstva za finansiranje ukupno 12 kurseva, odnosno osam obuka za profesionalnog šminkera i četiri obuke za frizera. Na taj način će žene koje žive u seoskim područjima dobiti stručno osposobljenje koje pruža velike mogućnosti za samozaposlenje i zaposlenje. To samo pokazuje da obavljamo dobar posao koji daje sjajne rezultate”, istakla je Ivana Marinković.

Prvi deo realizacije ovogodišnjeg projekta završen je proteklog vikenda. Nakon obuke koja je otpočeta najpre teorijskim časovima, četiri polaznice kursa za profesionalno šminkanje imale su priliku da se kroz praktičan rad upoznaju sa kozmetičkim proizvodima, tehnikama šminkanja i načinima komunikacije sa klijentima, a redovno su radile i domaće zadatke radi uvežbavanja svake nove naučene tehnike šminkanja.

Za polaznice kursa, realizatorka kursa i vlasnica salona lepote „KM Beauty”, Milica Momčilović Radovanović kaže da je izuzetno zadovoljna, jer su devojke zaista dobro usvojile znanje i veruje da će u budućnosti vrlo uspešno moći da se bave ovim poslom.

„Kao kod svakog zanata, i ovde je veoma bitno da osoba bude posvećena, da želi da uči, da se trudi i da napreduje. Zato sam veoma srećna što su se polaznice ovog prvog kursa profesionalnog šminkanja u okviru projekta „Zanatskim veštinama do sopstvenog biznisa 2” koji realizujemo kao nastavak aktivnosti koje smo sproveli prošle godine, pokazale zaista veliku ozbiljnost u radu i učenju. Sve vreme trajanja kursa su bile veoma zainteresovane za proces obuke, posvetile su veliku pažnju tome da nauče kako da poboljšaju svoje umeće i kako da se ostvare u ovom poslu. Takva energija je i meni je dala polet da im se maksimalno posvetim i da ih što bolje usmerim i osposobim da samostalno obavljaju posao profesionalnog šminkera. Ovo je bila bazna obuka, a mislim da smo ih mi dovoljno motivisale da nastave da vežbaju, da se trude i usavršavaju. Takođe, veliku satisfakciju mi pruža i činjenica da su devojke koje su pohađale kurs veoma zadovoljne načinom na koji je sprovedena obuka i onim što su naučile. Na evaluacionim testovima su pohvalile mentore, ali i izrazile veliku zahvalnost kompaniji „Serbia ZiJin Mining” koja je opredelila finansijska sredstva za obuku, s obzirom na to da nisu sve bile u mogućnosti da je same finansiraju”, objašnjava Milica Momčilović Radovanović.

Pored kursa profesionalnog šminkanja u fazi realizacije je i obuka za profesionalnog frizera koju pohađa jedna polaznica. Ova vrsta obuke organizuje se individualno pa će u naredna tri meseca još tri pripadnice lepšeg pola steći veštine frizerskog zanata u salonu lepote „KM Beauty”. Osim toga, projektom je predviđen još jedan kurs za profesiolne šminkerke za četiri dame.

Cilj edukacije i stručnog osposobljavanja žena iz teže zaposljivih kategorija, sa akcentom na meštanke borskih sela, je osnaživanje i podsticanje ženskog preduzetništva koje bi rezultiralo manjom stopom nezaposlenosti na teritoriji grada Bora, a posebno sa područja sela Brestovac, Slatina, Metovnica i Oštrelj.

Latest news
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here