12 C
Bor
19, apr, 2024

Produžena vanredna situcija na teritoriji grada Bora

Nakon junskih poplava pojavila se i epidemija Afričke svinjske kuge, koja je u ovom trenutku pod kontrolom, a zatim i nevreme od pre dva dana koje je izazvalo velike probleme u elektro energetskom sistemu, na današnjoj sednici Štaba za vanredne situacije, odlučeno je da je i dalje na snazi vanredno stanje na teritoriji grada Bora.

Nevreme praćeno obilnim padavinama, grmljavinom i jakim udarima vetra dovelo je do problema u snabdevanju električnom energijom u seoskim mesnim zajednicama.

                          

Napravljeni su prioriteti u otklanjanju kvarova pa su prvo sanirani dalekovodi visoko naponske mreže kako bi se obezbedilo nesmetano snabdevanje pijaćom vodom. Ekipama Elektro privrede Srbije iz Bora u pomoć su pristigli i timovi iz Kladova i Žagubice, a zajedno sa njima na terenu su i radnici i mehanizacija borskih javno komunalnih preduzeća.

 

„Ono što  moram da istaknem, grad Bor nema nadležnost nad elektroprivredom Srbije, to je državno preduzeće sa kojim imamo dobru saradnju i trudimo se da im preko Štaba pružimo pomoć i asistenciju u rešavanju ovakvih problema. Kada ispadne ceo sistem ono što ljudi u elektroprivredi rade je da osposobe visoki napon iz prostog razloga jer to omogućava stabilno vodosnabdevanje, bez visokog napona može da se desi da grad ostane bez vode što je veliki problem na ovim temperaturama. Pre svega rešavaju se problemi prioritetno na visokom naponu, brine se o tome da grad ima vodu, da zdravstvene ustanove imaju napajanje električnom energijom zbog aparata i svega što je neophodno za pacijente, a zatim se rešava niski napon“, naglasio je Danijel Aleksić, član štaba za vanredne situacije grada Bora.

U momentu kada se dogodila havarija na sistemu prema informacijama koje poseduje Štab za vanredne situacije, u jednom momentu od 12 borskih sela u deset je bilo velikih problema. Među selima koja imaju najveće probleme su Slatina, Brestovac, Šarbanovac, Metovnica, Luka i Zlot, dodao je Aleksić.

Zaposleni u  EPS-u su sanirali su sve  kvarove na  visokom naponu, a bilo je 9 ispada, a krenulo se u rešavanje kvarova na niskom naponu.

„Situacija je komplikovana, u jednom momentu je preko 1200 kupaca ostalo bez električne energije. Molim građane za strpljenje, znamo da je situacija teška da su počeli da se otapaju zamrzivači, ali zboh naleta vetra i atmosferskog pražnjenja ekipe nisu mogle odmah na teren, a kvarovi su takvi da ne mogu tako brzo da se saniraju na kvalitetan način“, objasnio je Aleksić.

Štab za vanredne situacije nastavlja sa kordiniranim delovanjem i prati situaciju na terenu sve dok sene uspostavi normalno snabdevanje električnom energijom svih domćinstava. Na građane seapeluje da imaju razumevanja i strpljenja i da u slučaju hitnosti kontaktiraju nadležne službe.

 

 

Latest news
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here