-14 C
Bor
22, feb, 2024

Rezanjem slavskog kolača, danas je u rudniku „Čukaru Peki” obeležena slava rudara Sveti Velikomučenik Prokopije

Zaposleni u Rudarskom sektoru kompanije „Serbia ZiJin Mining” rezanjem slavskog kolača po prvi put su obeležili slavu rudara, Svetog Velikomučenika Prokopija.

 

Kako tradicija i običaji nalažu, rezanje slavskog kolača obavili su starešina hrama Svetog Georgija u Boru, protojerej Radoje Mijović i jerej Darjan Komnenović koji su svim rudarima poželeli srećnu slavu.

Molitvama Svetog Prokopija, Bog štiti naše rudare koji se bave veoma teškim poslom. Nema ništa teže od toga kada čovek ulazi u utrobu zemlje, kada se trudi da, radeći u rudniku, prehrani svoju porodicu, ali i svoje sugrađane, jer mi svi zavisimo od rudarstva. Zaista mi je drago što i rukovodstvo ove kompanije ima osećaj za naše radnike, koji su većinom pravoslavne vere i što su omogućili da se danas ovde okupimo, zablagodarimo i pomolimo se Bogu i Svetom Prokopiju da nas čuva i štiti od svakog zla”, rekao je jerej Darjan Komnenović.

Prvi kolačar povodom obeležavanja rudarske slave u rudniku „Čukaru Peki” bio je glavni rudarski inženjer Dalibor Stojadinović koji je naglasio da je za dobro, uspešno i bezbedno obavljanje posla, napredak i razvoj, neophodno poštovanje, dobri međuljudski odnosi i međusobna briga.

„Izuzetno mi je drago što smo, uz podršku menadžmenta naše kompanije, danas u rudniku Čukaru Peki otpočeli tradiciju obeležavanja rudarske slave, Svetog Prokopija i što je baš meni pripala čast da budem prvi kolačar. Rudarski poziv nije nimalo lak, ali rudari su vredni, pošteni i odgovorni ljudi, koji bez prestanka održavaju proces proizvodnje. Zato je veoma značajno da obeležavamo ovaj dan jer, kao što svaka kuća ima svog zaštitnika, tako i mi rudari imamo svog. U svoje lično ime, ali i u ime kompanije Serbia ZiJin Mining, svim kolegama u našem rudniku, ali i svim rudarima u Srbiji, kao i njihovim porodicama, želim srećnu slavu, uz rudarski pozdrav – Srećno!”, rekao je Stojadinović“.

Dužnost kolačara za narednu godinu preuzeo je rudarski inženjer Ivica Milovanović.

 

Latest news
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here