14 C
Bor
14, apr, 2024

Dan otvorenih vrata za lokalnu zajednicu. Meštani Brestovca, Slatine i Metovnice u poseti rudniku Čukaru Peki

 

Povodom Dana otvorenih vrata za lokalnu zajednicu, za dvadesetak meštana iz sela Brestovac, Slatina i Metovnica, organizovana je poseta kompaniji “Serbia ZiJin Mining“. Meštani ovih sela na čijoj teritoriji posluje kompanija imali su priliku da obiđu pojedine pogone i da se upoznaju sa radom modernog rudnika Čukaru Peki. Poseta je omogućila meštanima da steknu uvid u proces proizvodnje, ali i da saznaju više o planovima za zeleno rudarstvo.

Rudnik Čukaru Peki važi za jedan od najmodernijih i najekološkijih rudnika u ovom delu regiona, pa je prva tačka posete bila obilazak ulaza u niskop, impresivne strukture koja vodi ka dubinama rudnika. Tokom ovog dela ture, meštani su imali priliku da saznaju više o bezbednosnim merama i tehnikama koje se primenjuju kako bi se osigurala sigurnost svih radnika.

Nakon toga, obišli su pogon flotacije, gde se minerali izdvajaju iz rude, kao i kontrolni pult odakle se prati process prerade rude.

         

Poseban deo obilaska bio je upoznavanje sa pasta zasipom, inovativnom metodom koja se koristi za stabilizaciju tla nakon vađenja rude. Ovaj ekološki pristup izazvao je oduševljenje meštana, koji su izrazili zadovoljstvo što rudnik Čukaru Peki teži ka što manjem negativnom uticaju na okolinu.

Džou Bin, menadžer Službe za korporativnu i društvenu odgovornost komapnije “Serbia ZiJin Mining“ , istakao je da je poseta dobra prilika da se meštani ovih sela uvere u to da je najsavremenija tehnologija koja se primenjuje u rudniku Čukaru Peki usmerena na zaštitu životne sredine, koja  teži ka nultom zagađenju. Bezbednost i zdravlje na radu su na prvom mestu, a primena najviših standarda u oblasti ekologije si imperativ kompanije. Primenom najboljih praksi u rudarstvu i upotrebom savremenih tehnologija, cilj kompanije je da se osigura dugoročno uspešno poslovanje uz održiv rast i razvoj.

„Kao društveno odgovorna kompanija, Serbia ZiJin Mining ima za cilj da podrži i unapredi lokalnu zajednicu u kojoj posluje. Zato smo u prethodnom periodu pokrenuli i sproveli veoma važne projekte razvoja zajednice koji će se realizovati i u narednim godinama. Programima „Vodovod“, „Topla zima“, „Siguran povratak kući“ i „Za budućnost“ doprineli smo infrastrukturnom, društvenom, a u značajnoj meri i razvoju obrazovanja u sredini u kojoj poslujemo. Naša iskrena želja je da se, sa razvojem naše kompanije, razvija i društvena zajednica, zato sa sigurnošću možemo da kažemo da ćemo i ubuduće predano raditi na jačanju podrške i napretku svih oblasti društva“, naglasio je Džou Bin.

 

On je istakao i važnost dijaloga s meštanima i otvorenost kompanije ka sugestijama za dalje unapređenje poslovanja i smanjenje uticaja na životnu sredinu.

Meštani Brestovca, Slatine i Metovnice izrazili su zahvalnost organizatorima na prilici da posete rudnik i da svoje utiske prenesu svojim sugrađanima.

Vojkan Pavlović, predsednik Saveta MZ Slatina, koji je zaposlen je u “Serbia ZiJIn Copper”,  naglašava da je bio u prilici da vidi novi način prerade rude koji se razlikuje od prerade u Copperu.

“Stvarno smo imali šta da vidimo, a  da ono što nismo znali i naučimo. Impozantno je da je za 4 godine izgrađen ovakav pogon sa puno zelenila, gde se vodi računa o ekologiji, pa se nadam da će se voditi računa o ekologiji i kada je u pitanju  lokalna zajednica”, naglasio je Pavlović.

 

Saradnja između kompanije “Serbia ZiJin Mining” i meštana Metovnice započela je izgradnjom vodovoda za koji je kompanija donirala million evra.

 “Za mnoge meštane je rudnik bio nepoznanca, pogotovu za one kojima rudarstvo nije primarna delatnost. Videli smo pogone, a naši domaćini su nam sve lepo objasnili. Oni su za nepune 4 godine mnogo uradili, puno su uložili i što je veoma bitno koliko je uređeno, vodi se računa o radnoj i životnoj sredini”, rekao je Dejan Marković, predsednik Saveta MZ Metovnica.

Sličnog mišljenja su i meštani Brestovca. Njihovo saznanje o planovima za zeleno rudarstvo, doprinelo je pozitivnom stavu prema rudniku i njegovom delovanju u budućnosti.

“Ovo je lep gest kompanije,  sve što rade, rade otvorenog srca. Oni se ponašaju kao dobre komšije,a komšija je neko ko je prvi tu da pomogne. Mogu samo da pohvalim ovo što rade, puno puta su nam izašli u susret i pomogli našem selu. Puno meštana je dobilo posao ovde u rudniku, ostali su da žive u selu gde su oformili svoje porodice. Na taj način će naše selo nastaviti da živi”, objasnio je  Dragi Čorboloković zamenik predsednika Saveta MZ Brestovac.

Ova inicijativa pokazuje važnost transparentnosti i saradnje između industrije i lokalne zajednice. Poseta rudniku Čukaru Peki doprinela je boljem razumevanju rada rudnika i podstakla nadu u mogućnost da se rudarstvo uskladi s principima održivog razvoja.

 

 

 

Latest news
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here