16 C
Bor
13, jul, 2024

Ukinuta vanredna situacija na teritoriji grada Bora

Na predlog gradonačelnika Štab za vanredne situacije ukinuo je vanrednu situaciju na teritoriji garda Bora, koja je proglašena 16. juna nakon velikih poplava.

Nakon proglašenja vanredne situacije, lokalna samouprava je sve raspoložive resurse usmerila na intervencije i saniranje štete. Timovi vatrogasaca, zaposleni u JKP preduzećima  i dobrovoljci  danonoćno su radili kako bi se što brže uspostavilo normalno funkcionisanje i smanjila pričinjena šteta.

„U toku je sanacija puteva u svim seoskim mesnim zajednicama. Danas smo na štabu dobili i presek stanja na terenu  od ljudi iz Elektroprivrede Srbije, većina kvarova je otklonjena, ostalo je da se saniraju pojedinačni kvarovi na niskonaponskoj mreži“, rekao je Danijel Aleksić, član Gradskog veća i Štaba za vanredne situacije grada Bora.

Komisije za procenu štete su i dalje na terenu, a preko Centra za socijalni rad počela je isplata novčane pomoći oštećenim domaćinstvima. Rok za prijavu štete bio je 31. jul.

Štabu za vanredne situacije u narednom periodu predstoji je praćenje situacije vezanu za pojavu Afričke svinjske kuge na teritoriji grada Bora.

„Afrička svinjska kuga je bolest za koju trenutno ne postoji lek, bolest koja se ne prenosi na ljude. Ova  bolest je pričinila veliku materijalnu štetu domaćinstvima koja čuvaju životinje, a generalno utiče i na porast cene svinjskog mesa. Prema informacijama koje mi imamo trenutno je u Srbiji uspavano oko 18 hiljada svinja. Apelujem na domaćinstva koja čuvaju svinje da se prisdržavaju svih higijenskih mera i propisanih uslova za čuvanje životinja. Veterinarska inspekcija je detektovala ilegalnu trgovinu,  životinje se bez  kontrole prevoze i prodaju i molio bih građane da pojačaju budnost kako bi rešili i ovaj problem“, naglasio je Danijel Aleksić..

U Boru je trenutno situacija vezana za Afričku kugu svinja stabilna. Iako se ekspanzija bolesti desila nakon poplava, žarišta su sanirana, nema novih slučajeva, a monitoring je stalan, dodao je Aleksić.

Latest news
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here