12 C
Bor
20, apr, 2024

Povodom seoske slave Svetog Ilije u Zlotu, Svetu liturgiju služio Episkop timočki Ilarion

Liturgijsko bogosluženje predvođeno Njegovim Preosveštenstvom Episkopom  timočkim Ilarionom, obeležilo je početak slave hrama Svetog Ilije i meštana sela Zlot.

U prisustvu vernika i brojnih gostiju nakon liturgije prerezan je slavski kolač. U duhu tradicije ovogodišnji kolačar i domaćin slave, Milivoje  Janošević, deo slavskog kolača predao je Zoranu Zdravkoviću   koji će biti kolačar naredne godine.

             

„Moja porodica je imala čast da danas budemo kolačari i domaćini slave. Izuzetna mi je čast što sam od našeg Vladike Ilariona dobio jednu pohvalnicu kao čovek i kao neko ko je vernik. I naš otac Ratko je  danas imenovan u čin Protojerej – stavrofor, što je velika čast za nas i našu crkvu”, istakao je Milivoje Janošević, ovogodišnji domaćin slave Sveti Ilija.

Proslava Svetog Ilije u Zlotu pokazala je da tradicija i duhovnost  jačaju zajednicu. Ova slava je prilika da se ujedine generacije koje neguju osećaj pripadnosti i solidarnosti.

“Kao ljudi možemo da imamo različite stavove o nekim stvarima, po ljudskoj slabosti i iskušenju možemo se i posvađati, ali istrajati u crkvi znači sagledati stvar iz drugog ugla, prihvatiti i drugačije mišljenje i sve to zajedno  usaglasiti sa Hristovim Jevanđeljem. Za sve nas je ista zapovest Gospodnja, zapovest o ljubavi, zapovest  o praštanju, zapovest o tome da volimo bližnje kao same sebe. A da bi voleli bližnje moramo najpre da zavolimo Boga iznad svega”, rekao je Episkop timočki Ilarion, u besedi nakon završene liturgije.

Nakon svete liturgije starešina crkve u Zlotu, protojerej Ratko Tobić, imenovan je u čin Protojerej – stavrofor, a Eparhija timočka dodelila je i zahvalnice pojedincima za nesebičnu pomoć i doprinos na uređenju Svetog hrama.

                            

 

Povodom seoske slave u Zlotu su organizovana i takmičenja u malom fudbalu i basketu.

 

Latest news
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here