14 C
Bor
21, apr, 2024

Modernizacija JKP „Toplana“: Borani uskoro prelaze na grejanje na gas

U JKP „Toplana“ u toku su radovi na instalaciji opreme kojom će se rekonstruisati stara toplana. Radi se na postavljanju novog dimnjaka koji će povezati kotao koji je bio na mazut, a koji prelazi na gas. Deo opreme je stigao i od 15. oktobra Borani će se grejati na gas.

 „Mnogo velikih stvari smo uradili u prethodnom periodu na promeni sistema grejanja građana Bora. Nema razloga za zabrinutost, građani moraju da znaju da će ove godine sigurno biti bolje i kvaitetnije grejanje.Oprema je stigla i stiže i u naredih mesec i po dana, maksimalno dva meseca, sve će biti instalirano i pušteno u rad, tako da od 15. oktobra krećemo grejanje na način na koji se to od nas zahteva. Šta to znači za građane Bora? Pre svega mnogo kvalitetnije grejanje, mnogo jeftinije ukupno grejanje i za građane i za grad Bor. U naredne dve godine u Bor će stići će gasovod i imaćemo sigurno najjeftinije grejanje u Srbiji, jer je gas danas trenutno najeftiniji energent “, rekao je gradonačelnik Bora, Aleksandar Milikić, prilikom obilaska radova u JKP „Toplana“.

Grad Bor je raspisao javni tender i do narednog oktobra izgradiće se nova toplana na prostoru magacina Centroistoka. Deo opreme biće iskorišćen iz stare toplane a deo opreme biće nabavljen. Prema rečima gradonačelnika ideja je da se u novoj toplani obezbede uslovi za proizvodnju električne energije od gasa, ali i da se u tom kompleksu instalira mogućnost za solarne panele koji bi proizvodili toplotnu energiju od sunca.

„To je budućnost. Srećan sam i zadovoljan što danas radim ovaj posao i što više nećemo imati nikakve kotlove na ugalj niti će grad nabavljati ugalj. Kotlovi koji su pušteni u rad 1986. godine nikada nisu rekonstruisani, a čitav radni vek su pravili problem. Žao mi je što to nismo krenuli ranije da radimo, što smo pokušavali kroz razne ideje o javno privatnom partnerstvu da to uradimo. Nažalost budžet grada Bora tada nije bio toliko jak koliko je sada. Danas možemo sami da finansiramo izgradnju nove toplane pre svega zahvaljujući  Vladi Republike Srbije,  zahvaljujući politici Republike Srbije, dobrom poslovanju ZiJina i svemu onome što se veže jedno za drugo“, naglasio je gradonačelnik.

Da razloga za brigu nema i da će grejanje biti kvalitetno potvrdio je i v.d. direktora JKP „Toplana“, Igor Janković.

„Stara toplana u starom obliku nema budućnos, zato se gasifikuje mazutni kotao i nabaviće se dva nova gasna kotla. Razmišljali smo i o drugim energentima, gas će biti primarni, ali će kotao br. 3 moći da radi i na mazut ukoliko bude potrebe za mazutom, a sredstvima iz toplane remontovaćemo i jedan kotao na ugalj i staviti ga u pripravno stanje“, objasnio je Janković.

Zaposleni u JKP „Toplana“ rade na lociranju kvarova na toplovodnoj mreži kako bi se predstojeća grejna sezona dočekala što spremnije, a u planu je da se nakon izgradnje toplane, počne sa rekonstrukcijom kompletne toplovodne mreže.

Latest news
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here