9.2 C
Bor
20, apr, 2024

Gradonačelnik obišao Zoološki vrt i demantovao neistine

U prethodnih nekoliko dana na društvenim mrežama osvanule su fotografije i neistine o navodno lošim uslovima i ne brizi prema životinjama u borskom Zoološkom vrtu.


Tim povodom gradonačelnik Bora, Aleksandar Milikić sa saradnicima posetio je vrt i nakon obilaska i razgovora sa veterinarskim timom, inspektorima i zaposlenima potvrdio da su te tvrdnje neosnovane i neistinite.

„Dobili smo situaciju na društvenim mrežama gde je sve dobilo jednu političku konotaciju. Odgovorno tvrdim da u borskom Zoološkom vrtu ima dovoljno hrane, da se ljudi brinu vrlo odgovorno o životinjama, da svaki dan imamo konstantan nadzor lekara i stručnih ljudi, a moj zahtev u prethodnih 48 sati je bio da hitno dođu sve inspekcije. Izveštaje smo dobili. Očigledno je da je životinja zdrava, ali isto je jako bitno naglasiti da je životinja stara više od 15 godina, a da je njihov životni vek u prirodi maksimalno od 15 do 20 godina“, istakao je gradonačelnik.

Za jelena, čija je fotografija izazvala zabrinutost da je životinja neuhranjena i bolesna, veterinari koji prate stanje životinja u Zoo vrtu,  kažu da je njegovo zdravstveno stanje dobro i da je on trenutno u fazi parenja.

 

„Ono što ja kao veterinar vidim da je kod životinje letnja dlaka, normalne boje, normalna je koža, nema povreda, normalna je stolica, preživa, što znači da normalno konzumira hranu i tečnost i normalno se kreće u svom prostoru, tako da nema razloga za brigu“, rekao je Branislav Ivanić, direktor Veterinarske stanice Bor.

 

Pre dva meseca iz beogradskog Zoološkog vrta stigla je ženka koja je zajedno sa jelenom u ograđenom prostoru, pa se nadležni u Zoološkom vrtu nadaju prinovi.

„Ženka je stara godinu i po dana i jelen više nije sam. Oni su sada u svom prirodnom zovu što je normalno za ovo doba godine. Ne vidim razlog zašto bi sklanjali životinju koja je u nekim starim godinama, ali s obzirom da je sada dobio ženku, nadamo se prinovi“, naglašava direktor Zoo vrta, Darko Dragijević.

 

 

Nadležne inspekcije takođe su obavile provere i utvrdile da su uslovi u Zoološkom vrtu potpuno u skladu sa svim relevantnim standardima i zakonima. Nema nikakvih nepravilnosti koje bi ukazivale na zanemarivanje životinja ili loše uslove.

 

Latest news
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here