Nekadašnja jela koja su bila sastavni deo domaće trpeze vremenom su pala u zaborav, ali zahvaljujući entuzijazmu pojedinaca i lokalnih udruženja koja se bave kulturom i tradicijom ponovo su oživela.
Ranije su se seoska domaćinstva bavila isključivo čuvanjem stoke i proizvodili sopstvene namirnice, nisu zavisili od kupovine polugotove ili gotove hrane. Dok se svinjsko meso sušilo i čuvalo za dugu zimu, jela su najčešće spremana od pilećeg mesa.
Ajmokac, ili belo pileće meso u sosu, priprema se vrlo lako i brzo, kaže naša sagovornica Biserka Janošević.
Potrebno je da belo pileće meso obarite, a zatim iscepkate na tanke niti (vlakna). U zagrejanu mast dodate 2-3 kašike brašna i upržite kao za zapršku, ali da ostane svetle boje. Pre nego što brašno zarumeni, dodajte vodu u kojoj se kuvala piletina, (po potrebi dodajte još malo tople vode), mešajte da se ne stvore grudvice od brašna, sve dok ne zgusne. dodajte iscepkano meso i sitno seckani beli luk.
Začinite po želji (so, vegeta, biber).
Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je iz budžeta grada Bora.
Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.