-14 C
Bor
22, feb, 2024

30. ‘“Sabor igre“ u Slatini: Čuvanje tradicije kroz raznolikost pesme, nošnje i folklora

30. Jubilarni „Sabor igre“ u Slatini okupio je kulturno umetnička društva iz različitih krajeva Srbije koji su publici predstavili bogatu tradiciju i kulturnu baštinu ovih krajeva.

Sabor je otvorio gradonačelnik Bora, Aleksandar Milikić, koji je tom prilikom istakao da je to jedna od manifestacija sa najdužom tradicijom na teritoriji grada Bora, pa je iz tog trazloga i veoma bitna za očuvanje kulture i tradicije.

 

„Uvek na ovako lepim događajima molim mlade ljude, decu, ali i roditelje, bake i deke da nastave da čuvaju tradiciju, korene, jezik, kulturu jer je to sve veoma bitno za jedan narod. Upravo su ovakvi sabori ogledalo toga koliko se u Boru ulaže u kulturu i koliko se vodi računa o tradiciji. Veoma sam srećan što večeras vidim ovoliki broj mladih ljudi, dece koja su tu u naro nim nošnjama i koja će večeras pokazati igre i pesme. Bor je multinacionalna sredina, ovde imamo šarenolikost u svemu, a to je naša prednost i treba to da pokažemo i ovde jedni drugima, ali i onima koji sa strane dođu u Bor”, istakao je gradonačelnik i dodao da će grad Bor i u budućnosti sredstvima iz budžeta nastaviti da pomaže očuvanje kulture i tradicije.

Kulturno umetnička društva „Branko Miljković” iz Gadžinog Hana,  „Mladost” iz Porodina, KUD „Branislav Nušić” iz Skobalja,  „Dr Raša Lazarević” iz Živice,  „Radost” iz Beograda, kao i Centar za nematerijalno kulturno nasleđe „Koreni” iz Zaječara,  kroz raznolikost gre, pesme, nošnje i folklora  brojnoj publici pokazali su svoju posvećenost u očuvanju tradicije.

       

Bogat repertoar izvornog stvaralaštva nagrađen je burnim aplauzima publike. Stručni žiri nagradio je najuspešnije izvođače, pa je tako najbolji zdravičar Mihailo Pešić iz Gadžinog Hana, vokalni solista Nina Nikolić iz Živice i solo instrumenatlista Slobodan Dimitrijević iz Gadžinog Hana.

 

Titulu najboljeg folklora u koreografiji ponelo je KUD “Radost” iz Beograda, a za najbolji izvorni folklor KUD “Mladost” iz Porodina, dok je sveukupni pobednik Sabora po mišljenju žirija bilo KUD “Dr.Raša Lazarević” iz Živice.

         

Ovogodišnja lepotica Sabora bila je Jelena Nikolić iz Smedereva.

Prepoznavši značaj manifestacije za očuvanje kulturne baštine ovog, ali i drugih krajeva Srbije, kompanija „Serbia ZiJin Mining” i ove godine je podržala „Sabor igre”, kao i desetu Izložbu pčelarske opreme i proizvoda domaće radinosti u Slatini.

Izuzetno nam je drago što mesna zajednica Slatina i meštani ovog borskog sela ovaj veliki verski praznik obeležavaju tradicionalnim Saborom igre i izložbom pčelarske opreme, a posebno nam je drago što kompanija ima priliku da svoje društveno odgovorno poslovanje predstavi upravo pomažući organizaciju događaja kojima se tradicionalne kulturne vrednosti i običaji čuvaju od zaborava. Drago nam je što je 10. Izložba pčelinje opreme okupila veliki broj izlagača iz zemlje i inostranstva, a posebno nam je drago što je Sabor igre i ovog puta izuzetno posećen i što se selo Slatina pokazalo kao izuzetan domaćin. Mi ćemo, naravno, nastaviti da pomažemo organizaciju ovog događaja, za koji smo ove godine izdvojili više od milion dinara, ali i da ulažemo u razvoj infrastrukture, obrazovanja, sporta, ali i u  sve druge oblasti razvoja i u borskim selima kao i u gradu“, rekao je Jen Minghui, zamenik generalnog direktora kompanije Srbija Ziđin Majning.

         

Po završetku takmičarskog dela, publika je bila u prilici da uživa u nastupu Duvačkog orkestra „Danijela” iz Požege.

Organizatori tridesetog „Sabora igre” u Slatini bili su Ustanova „Centar za kulturu grada Bora”, MZ „Slatina” i KUD „Branko Olar” iz Slatine, a pokrovitelj grad Bor.

       

 

 

 

 

 

Latest news
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here