20 C
Bor
20, jul, 2024

Podrška verskim zajednicama: U toku saniranje fasade crkve Svetog Petra i Pavla u Brestovcu

Za sufinansiranje crkava i verskih zajednica na teritoriji grada Bora, ove godine je iz lokalnog budžeta izdvojeno 13 miliona dinara.

U toku je saniranje fasade crkve Svetog Petra i Pavla u Brestovcu, za koju je izdvojeno nešto više od 2,2 miliona dinara.

Crkva u Brestovcu koja je iz Bora preneta i izgrađena  1940. godine, poslednji put je renovirana devedesetih godina , pa su vremenom delovi fasade postali oslabljeni I oštećeni što je dovelo do obnove ovog hrama. Radove na uređenju fasade obišao je i gradonačelnik Bora sa saradnicma.

 

„Imamo ideju da u narednom periodu na nekim drugim lokacijama i drugim selima  gradimo manje hramove. Naši meštani iz Banjskog polja su tražili da i oni dobiju crkvu i mi ćemo naredne godine ući u taj program izgradnje verskih objekata za potrebe služenja liturgije“, naglasio je gradonačelnik Bora, Aleksandar Milikić.

 

 

Izgradnja verskog objekta zahteva pre svega dobro planiranje,  smirenost, vreme, razumevanje, nije to objekat koji se gradi za mesec, dva, već traži pre svega i duhovnu posvećenost i ljudsku posvećenost, a u narednom periodu po završetku projektovanja bolnice krenuće se u razgovor sa sveštenstvom o lokaciji za izgradnju novog gradskog sabornog hrama, dodao je gradonačelnik.

 

„U svakom gradu i svakom selu upravo je hram ogledalo tog grada ili sela. Iskoristio bih ovu priliku da  se zahvalim gradonačelniku  i Gradskoj upravi što su imali sluha ne samo za nas kao sveštenstvo, već za sve one ljude koji smatraju i  osećaju se pravoslavnim vernicima što svake godine sve više i više  se izdvajaju sredstva za izgradnju i obnovu  crkava i drugih verskih objekata. Nadam se da će u godinama koje  su pred nama, svako mesto, svako selo imati sveti hram gde će se služiti liturgija, da se tu venčavaju i krštavaju i da tu jednostavno ispolje i izraze svoju veru“, rekao je protojerej Saša Stepanović.

 

Po završetku radova u Brestovcu počeće radovi na uređenju hrama Svetog Georgija u Boru, a već naredne sedmice biće postavljen temelj za verski objekat na Novom borskom groblju.

 

 

 

Latest news
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here