9.2 C
Bor
20, apr, 2024

Korak u svet odraslih: U Boru skoro 400 prvaka u školskim klupama

Spremni da krenu u avanturu učenja, istrazivanja i otkrivanja sveta oko sebe, danas je blizu četiri stotine borskih mališana pošlo u prvi razred i zakoračilo u svet odraslih. U svim borskim osnovnim školama za prvake je organizovana priredba kojom si im poželeli srdačnu dobrodošlicu u školske klupe.

Zamenik gradonačelnika Bora, Milivoje Janošević, zajedno sa predstavnicima Grada i kompanije “Serbia ZiJin Mining” bio je u OŠ “Dušan Radović”.

“Mi smo danas u jednoj od najlepših škola u Boru gde je danas u prvi razred krenulo 82 mališana. Mi smo kao grad učinili sve što smo mogli, obezbedili smo pribor i sve ono što je potrebno školarcima, a  nastavićemo i u budućnost da podržavamo sve škole u unapređenju obrazovnog sistema”, naglasio je Janošević.

 

Iz lokalnog budžeta ove godine je izdvojeno 18 miliona i tristotine hiljada dinara za kupovinu udžbenika za učenike od prvog do četvrtog razreda, kao i sav neophodan pribor koji pokriva celu školsku godinu za đake prvake.

Iako je kompanija “Serbia ZiJin Mining” usmerena na razvoj savremenih tehnoloških, ali i naučnih rešenja,  posebnu pažnja poklanja i obrazovanju mladih. Iz tog razloga prošle godine započeli su realizaciju petogodišnjeg projekta „Za Budućnost”, vrednog blizu 1,9 miliona dolara, u okviru kojeg se obavezala da će za, učenike od petog do osmog razreda svih osnovnih škola u Boru obezbediti udžbenike, a za osnovce na području grada i svih seoskih mesnih zajednica i školske torbe.

„Na ovaj način, želeli smo da doprinesemo kvalitetnijem obrazovanju borskih đaka, ali i da, s obzirom na to da kompleti udžbenika za više razrede koštaju i do 20.000 dinara, rasteretimo budžete roditelja. Svesni smo da najčešće porodice imaju dva i više školaraca i nadamo se da smo im zaista pomogli, posebno što tokom septembra, koji je finansijski najopterećeniji mesec, imaju izdatke i za kupovinu ostalih potrepština: odeće, obuće, školske opreme i pribora. Cilj nam je da unapredimo obrazovanje, stvaranjem boljih uslova za učenje i za rad u borskim školama. Kao društveno odgovorna kompanija smatramo da ovu odgovornost imamo prema svih građanima grada Bora, posebno najmlađima i drago nam je što su nove knjige i rančevi, već prvog dana nove školske godine u njihovim rukama i što će oni moći nesmetano da uče i stiču nova znanja. U ime kompanije Serbia Zijin Mining i svoje lično ime želim svim učenicima i prosvetnim radnicima uspešnu školsku godinu”, istakao je  Gan Jongang, zamenik generalnog direktora kompanije “Serbia ZiJin Mining”.

U borske osnovne škole upisano je 393 prvaka, a njih osamdeset dvoje svoja prva znanja i veštine steći će u OŠ “Dušan Radović”.

“Zahvaljujem se predstavnicima Gradske uprave i kompanije Ziđin Majning na ovako vrednoj donaciji kao i na podršci i pažnji koju nam pružaju na početku školske godine. Mogu da obećam da ćemo nastaviti vredno da radimo, postižemo najbolje rezultate i razvijamo vrline, vrednosti i veštine naših učenika, rekla je Sanja Bugarin, direktorica OŠ „Dušan Radović“.

 

Na osnovu smernica dobijenih od Ministarstva prosvete tokom prvih nedelja nove školske godine biće organizovane radionice i savetovališta na temu solidarnosti, međusobnog poštovanja i vrednosti, a bezbednost učenika podignuta je na najviši nivo.

 

 

Latest news
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here