-4.3 C
Bor
25, feb, 2024

Borska Toplana: Nova grejna sezona sa kotlovima na gas

 

Kako bi spremno dočekali novu grejnu sezonu, zaposleni u JKP „Toplana“ uveliko rade na pripremama za postavljanje dva nova kotla na gas. Izliven je temelj i u narednih desetak dana očekuje se njihova instalacija, a završena je i gasifikacija kotla na mazut.

Igor Janković„U toku su radovi na tri projekta kojima će se dosadašnji energent ugalj prebaciti na gas. Što se tiče kotla na mazut njegova gasifikacija je gotovo pa završena, očekujemo probno puštanje u rad i on će biti spreman za sezonu. Drug projekat je merno regulaciona stanica za gas i treći ne manje bitan deo, ako ne i najbitniji je projekat nabavke i ugradnje nova dva gasna kotla kapaciteta 17 megavata.  Sve smo definisali, gde će se kotlovi priključiti na postojeći sistem, nemamo više ni jednu nedoumicu u i naša očekivanja su da će najkasnije do 10. oktobra ceo pogon toplane biti spreman za grejnu sezonu“, istakao je Igor Janković, v.d. direktora JKP „Toplana“.

 

Prošla grejna sezona je pokazala da sa kotlovima na ugalj u stanju kakvom su i sa cenom uglja na tržištu nije bilo moguće ogrejati se, pa se tražila alternativa, dodao je Janković i izrazio zahvalnost gradonačelniku i njegovom timu koji su prepoznali da toplana u starom obliku nema budućnost.

 

 „Ono što je najbitnije za grad Bor je da uglja više neće biti i da se neće grejati na ugalj, jer se pokazalo da grejanje sa ovakvim kotlovima  više ne može da funkcioniše. Veliki problemi su bili pogotovo u prošloj grejnoj sezoni- Grad je uložio 330 miliona dinara za nabavku dva nova i prepravku kotla na mazut i nadamo se da će građani imati vrlo stabilno i korektno grejanje u ovoj grejnoj sezoni“, rekao je Vukoman Vranić, pomoćnik gradonačelnika Bora.

Najznačajniji aspekt celog projekta je prelazak sa fosilnih goriva na gas kao glavni izvor energije za nove kotlove, čime će se u velikoj meri smanjiti i aero zagađenje.

Latest news
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here