12 C
Bor
29, sep, 2023

Pešačko biciklističke staze na Lazarevoj pećini  definitivno postoje ističu u Turističkoj organizaciji Bor

Turistička organizacija Bor  nakon navoda na društvenim mrežama odlučno demantuje tvrdnje opozicije da ne postoje biciklističke staze i da je nabavka dve hemijske olovke za potrebe poklona bila neprikladan troškak.

Direktorica Turističke organizacije, Bobana Gramić, naglašava da je nabavka hemijskih olovki za potrebe poklona deo uobičajenih marketinških aktivnosti.

„Turistička organizacija u skladu sa usvojenim programom rada  kada organizuje manifestacije ili bilo kakve događaje turističkog karaktera u gradu ili van grada ima opredeljena sredstva za kupovinu poklona, tako je bilo i sada. Kupljene su dve  „Pilot“ hemijske olovke i sve je uredno. Cena tih hemijski je realna i od strane  dobavljača možete da dobijete informacije vezano za to, a što smo mi opravdali informacijama  od javnog značaja. Kada je reč o biciklističkim stazama i kupovini bicikala za brdsku vožnju, navodi da je jedna bicikla plaćena 200 hiljada dinara nisu tačni, kupljeno je 6 bicikala u rasponu cena od  45 do 90 hiljada dinara. Sve bicikle su plaćene 267 769 dinara“, objasnila je Gramić.

 

Biciklističke staze na Zlotskoj Pećini su pažljivo mapirane i izgrađene u skladu sa svim propisima i standardima, što obezbeđuje sigurnost posetilaca i doprinosi očuvanju prirodnog okoliša, a pre svega bila je potrebna saglasnost Zavoda za zaštitu prirode. Nakon dobijanja saglasnosti, mapirane su i obeležene dve staze, jedna u dužini od 7 km, a druga četiri kilometra.

„Spomenik prirode Lazarev kanjon je spomenik prirode prve kategotrije što podrazumeva da mi za svaku aktivnost dobijamo mišljenje Zavoda za zaštitu prirode  i saglasnost upravljača, u ovom slučaju preduzeća Srbija šume. Kada se krenulo u priču oko mapiranja i trasiranja biciklističkih staza u konsultacijama  sa Zavodom za zaštitu prirode  Srbije došlo se do jednog prihvatljivog rešenja, gde nije prihvatljivo probijanje i trasiranje novih staza, već da se iznađe rešenje da se iskoriste postojeći putevi i staze. Shodno tom mišljenju pristupilo se traženju rešenja i jedno od rešenja za brdsku stazu je put koji vodi do vidikovca“, naglasio je Danijel Aleksić, član Gradskog veća.

On je dodao da je deo puta koji vodi od Borskog jezera do Lazareve pećine i spaja dva turistička lokaliteta, a zatim do planine  Malinik, deo evropskog pešačkog puta E4  i da je to projekat koji je krenuo još 2014. godine, gde su mapirani turistički putevi i staze, a gde su iskorišćene postojeće staze.

„Sve staze su snimljene GPS-om, obeležene su oznakama čije je obeležavanje regulisano pravilnikom planinarskog saveza, tako da je komplet staza  uređena po tom pravilniku. Staza je prepoznatljiva, vidljiva, nalazi se na listi zelenih staza i svako ko ima „Yettel“ aplikaciju može naći sve biciklističke staze u Srbiji. Za izradu tih staza nije potreban veliki novac, nisu potrebni elaborati već su potrebni dokumenti u smislu saglasnosti, da su staze snimljene GPS-om, da imaju detaljan  opis uspona, padova, visinske razlike i da se koriste postojeće staze. Pešačko biciklističke staze na Lazarevoj pećini  definitivno postoje“, istakao je Aleksić.

 

 

Latest news
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here