20 C
Bor
20, jul, 2024

”KUTLAČOM KROZ NAŠE KRAJEVE” (gulaš)

Udruženje „Šarbanovački kotlić“ osnovano je pre svega radi očuvanja korena i tradicije vlaškog kraja. Udruženje okuplja entuzijaste, ljubitelje kulinarske tradicije i čuvare starih recepata. Prepoznatljivi su po autentičnom ukusu i mirisu tradicionalnih jela koje pažljivo pripremaju, a koja doprinose promociji kulturnog nasleđa ovog kraja.

Novica Janošević, predsednik Udruženja, redovno učestvuje na brojnim manifestacijama, gde predstavlja kulinarske specijalitete karakteristične za vlaški kraj. Za nas je pripremio gulaš koji rado spremamo i danas, a koji se nekada spremao, kako kaže Novica, kao kalorična hrana koju su njegovi pretci spremali kada rade teške fizičke poslove.Za gulaš po Novicinom reeceptu je potrebno svinjsko meso od plećke, crni luk, šargarepa, paprika, beli luk, bukovače i začini.

gulaš

Crni luk iseckati što sitnije kako bi dao gustoću gulašu, a povrće na manje kockice. Iseckano povrće sipati u zagrejanu mast i dobro promešati kako bi poprimilo masnoću sa svih strana i lepše izdinstalo. Dodati i malo soli i često mešati. Kada povrće omekani dodati iseckano meso i nastaviti sa dinstanjem uz povremeno dodavanje vode. Kada je gulaš skuvan na pola dodati pečurke (bukovaču), a pred sam kraj dodati začine po želji (vegeta, ljuta aleva paprika, biber) i malo sitno seckanog belog luka.

gulaš

Novica ističe da je za dobar gulaš potrebno i 3,5 do četiri sata da se pripremi, a glavni sastojak gulaša  ljubav prema kulinarstvu.

 

Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je iz budžeta grada Bora.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Latest news
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here