16 C
Bor
13, jul, 2024

Nakon 30 godina u JKP “Toplana” stigli novi kotlovi

Nakon trideset godina u JKP “Toplana” u Boru stigla su dva nova kotla na gas. Investicija vredna 330 miliona dinara iz gradskog budžeta je početak prelaska sa uglja na gas kao primarni izvor energije za grejanje. Novi kotlovi, značajno će smanjiti emisiju štetnih gasova, ali isto tako Boranima obezbediti stabilnije i kvalitetnije grejanje.

“Sve teče po planu u dogovorenim rokovima i najbitniji deo je realizovan, Dva nova kotla su stigla, preostaje nam da u narednih mesec dana i manje te kotlove povežemo sa postojećim sistemom postojeće  toplane i pustimo novi izvor energije. Sva prateća oprema je postavljena I ostaje  nam da u narednih dvadesetak dana postavimo i novu mernu stanicu. Krajnji rok za puštanje novog pogona stare toplane je 10.oktobar, a mi verujemo da će to biti i ranije”, naglasio je Igor Janković, v.d.direktora JKP “Toplana”.

Tokom priprema za predstojeću grejnu sezonu gasifikovan je kotao tri na mazut, koji će ukoliko bude potrebe moći da radi i na gas i na mazut. S obzirom na situaciju na tržištu uglja tokom prošle grejne sezone, rukovodstvo grada je prepoznalo potrebu za modernizacijom sistema za grejanje.

“ Razmišljalo se o remontu kotlova na ugalj, nabavci nove količine uglja, ali zbog situacije koja je bila prošle godine na tržištu uglja, jer smo zaboravili da je krajem decembra prošle godine došlo do havarije na energetskom sistemu u Obrenovcu i Kolubari, pa je država svu količinu uglja iz okruženja uzela zbog proizvodnje električne energije,  tako da smo u tom razmišljanju dogovorili da se sa ugljem završi i da se krene na izgradnju gasne toplane. Od donošenja te odluke počela je trka sa vremenom. Uspeli smo da završimo idejna rešenja, projekte, dozvole i izabrali dobavljača kojih je jako malo u Srbiji. Građani Bora će imati vrlo ozbiljnije, stabilnije, vrlo korektno da ne kažem dobro grejanje”, rekao je Vukoman Vranić, pomoćnik gradonačelnika.

 

Novi kotlovi doprineće znatnoj efikasnosti u smanjenju troškova u procesu proizvodnje toplotne energije, a građanima omogućiti stabilnije i kvalitetnije grejanje.

Latest news
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here