16 C
Bor
13, jul, 2024

Nova investicija od 3,8 milijardi dolara potvrđena za razvoj Donje zone rudnika „Čukaru Peki“ u Srbiji

Potpisivanjem Memoranduma o razvoju Donje zone rudnika Čukaru Peki potvrđena je nova investicija od 3,8 milijardi dolara u Republici Srbiji, a Memorandumom o razvoju projekta solarne elektrane od 300MW za potrebe kompanije, nastavljaju se ulaganja kompanije “Serbia ZiJin Mining”.

“Zahvaljujući  Memorandumu, koji podrazumeva 3,8 milijardi američkih dolara novih investicija, Srbija će se svrstati među najveće evropske proizvođače bakra i vodeće proizvođače zlata, ali i stvoriti mogućnost za dodatne investicije, naravno uz obavezu primene najviših standarda životne sredine. Takođe, investicija Ziđin Majninga u solarnu elektranu vrednu 200 miliona dolara, omogućiće sinergiju obnovljivih izvora energije i rudarstva, kao i bolju zaštitu životne sredine, jer će se smanjiti upotreba energije iz uglja i fosilnih goriva”, naglasila je ministarka Đedović.

Ona je istakla da je rudarstvo sektor koji prednjači u rastu industrijske proizvodnje u Srbiji i beleži rast od 22% u 2022. godini u odnosu na 2021, čemu je u značajnoj meri doprinela i kompanija “Serbia ZiJin Mining” koja zapošljava oko 7.700 radnika.

Latest news
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here