16 C
Bor
13, jul, 2024

Dan Sektora za vanredne situacije: Pokazna vežba gašenja požara

U okviru obeležavanja Dana Sektora za vanredne situacije koji se proslavlja 17. septembra, Vatrogasno spasilački bataljon u Boru priredio je niz aktivnosti u vidu svečanosti i javno pokaznih vežbi.

Na platou Doma kulture organizovana je pokazna vežba gašenja požara na višespratnici u kojoj su vatrogasci demonstrirali svoje veštine brze reakcije gašenja požara i spašavanja ljudi iz zgrade.

 „Radili smo pokaznu vežbu na zgradi Doma kulture  gde su vatrogasci spasioci pokazali svoje veštine, a deca posmatrala sa velikim oduševljenjem. Moram da napomenem da je javno pokazna vežba rađena juče u Kladovu, sutra će biti u Donjem Milanovcu, a u petak u Majdanpeku. U sklopu tih aktivnosti imamo i taktičko tehnički zbor gde će deca moći da vide vatrogasna vozila, sprave i opremu sa kojom rade vatrogasci spasioci“, rekao je Ivan Janković, komandant Vatrogasno spasilačkog bataljona Bor.

 

Prisutni građani i učenici osnovnih škola imali su priliku da se upoznaju sa vatrogasnom opremom, vozilima, tehnikama spašavanja, kao i važnim zadacima i veštinama vatrogasaca. Pokazna vežba bila je prilika da se kod mlađih generacija razvije svest o bezbednosti i važnosti vatrogasne službe.

Ove godine nije bilo puno požara, ali su vatrogasci spasioci imali jako veliki broj intervencija tokom junskih poplava kada su učestvovali u spašavanju ugroženih ljudi, materijalnih dobara i životinja.

„Grad Bor dugi niz godina radi na razvoju sistema zaštite spasavanja u Boru. Sproveli smo niz aktivnosti na formiranju Civilne zaštite, pomoći našem vatrogasno spasilačkom bataljonu na izradi svih neophodnih planova i procena rizika, tako  da sve ono što nam se dogodilo u prethodnom periodu daje nam i obavezu da nastavimo sa radom. Ja uvek kažem da sve ono što radimo i oko čega se trudimo ostane samo na tome da se nikada ne upotrebi, tako da sve ono što radimo i što planiramo da radimo biće u cilju jačanja kapaciteta Civilne zaštite i rada Štaba za vanredne situacije, a ujedno i pomoć vatrogasno spasilačkom bataljonu u Boru“, istakao je Danijel Aleksić, član Štaba za vanredne situacije grada Bora.

Pokazne vežbe Vatrogasno spasilačkog bataljona, pored Bora i Kladova biće održane i u Donjem Milanovcu i Majdanpeku.

Latest news
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here