-4.3 C
Bor
25, feb, 2024

Rebalansom budžeta 240 miliona za jednokratnu novčanu pomoć sugrađanima

Nakon usvajanja rebalansa svako domaćinstvo na teritoriji grada Bora dobiće jednokratnu novčanu pomoć u iznosu od 15 hiljada dinara, rekao je na konferenciji za novinare gradonačelnik Bora, Aleksandar Milikić.

“Prošle godine smo uradili jednu veliku stvar, a to je da je grad Bor iz lokalnog budžeta obezbedio finansijska sredstva za pomoć sugrađanima za prevazilaženje energetske krize i ulaska u zimski period tako što smo izdvojili 18 hiljada za svako domaćinstvo koje živi na teritoriji sela. Na teritoriji grada imamo nešto malo manje od 16 hiljada domaćinstava i svi oni dobiće jednokratnu novčanu pomoć, za nabavku ogreva, pripremu zimnice, ulazak u zimu… i to je ono što grad Bor i nas u Boru odvaja od drugih gradova u Srbiji. Pre svega odgovorno vođenje grada i politike, ali isto tako i briga o samim sugrađanima. Takođe uz dobru organizaciju poslova i dobar privredni rast, formirali smo fond za lečenje dece. Rebalansom budžeta izdvojićemo 40  miliona dinara za funkcionisanje i početak rada tog fonda”, naglasio je gradonačelnik.

Jednokratna pomoć domaćinstvima biće isplaćena preko Centra za socijalni rad. Nakon usvajanja rebalansa i stupanja budžeta na snagu, kao i prošle godine, biće raspisan poziv za građane koji će Centru dostaviti potrebnu dokumentaciju, a očekuje se da isplata  bude u prvoj polovini meseca decembra. Pored jednokratne novčane pomoći,  za socijalno ugrožena domaćinstva biće obezbeđeni i humanitarni paketi.

Na konferenciji za novinare gradonačelnik se osvrnuo i na infrastrukturne projekte u gradu i selima, ali i subvencije za JKP “Toplana”.

“Mi plaćamo dug za ugalj iz 2008. godine, subvencionišemo toplanu za lopovluk i nesposobnost ljudi koji su tada vodili grad. Mi moramo da  plaćamo taj dug, a isto tako i dugove koji su kasnije došli.   Dug za ugalj iz 2008. godine je nešto malo manji od 600 miliona dinara. Tada je dug bio 150 miliona  a sada je sa kamatom skoro 600 miliona. Vraćamo dug za struju iz 2000.godine i za prethodne dve godine vratili smo 1,2 milijarde dinara za električnu energiju koju niko nikada nije plaćao. Naredne  godine kada se izgradi nova toplana imaćemo jeftinije grejanje što je najbitnija stvar”, rekao je Aleksandar Milikić i dodao da se cene komunalnih usluga neće menjati.

 

 

 

 

 

 

Latest news
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here