7 C
Bor
18, maj, 2024

Sve je spremno za početak grejne sezone, poručuju iz JKP „Toplana“

Nakon što je u protekloj grejnoj sezoni bilo dosta problema u snabdevanju toplotnom energijom zbog dotrajalosti kotlova na ugalj, lokalna samouprava je uložila značajna sredstva u renoviranje postojeće toplane, gasifikaciju kotla na mazut i nabavku novih kotlova na gas.

Grejna sezona zvanično počinje sutra, 15.oktobra, pa je tim povodom gradonačelnik Bora, Aleksandar Milikić obišao JKP „Toplana“, kako bi se uverio da su svi sistemi spremni za zimu i da će Borani imati stabilno i kvalitetno grejanje.

Pokazali smo da umemo da rešimo problem. Obećali smo prošle godine da će biti grejanje u gradu Boru na gas, u roku od dva meseca završen je novi sistem grejanja, odnosno proizvodnje toplotne energije. Rekonstruisan je stari kotao, prebačen na gas, instalirana dva nova kotla koja je kupio grad ove godine u iznosu od 300 miliona dinara, sve  je to povezano za rekordna dva meseca i sinoć sam imao priliku da vidim prvi plamen ovde, kojim je pušten kotao u rad i to je velika stvar za sve nas. Istoriju smo napisali, istoriju pišemo. Rešavamo decenijski problem uglja, aerozagađenje od uglja, a ono što je najbitnije, loše grejanje koje su imali naši Borani zbog toga što se nije investiralo u izgradnju toplane i rešavanje problema“, naglasio je gradonačelnik.

Cena grejanja se neće menjati , a naredne godine krenuće se sa izgradnjom nove toplane, na novoj lokaciji, a kako je najavio gradonačelnik krenuće se i u kompletnu rekonstrukciju toplovodne mreže.

„Posebno me raduje informacija koju sam dobio pre mesec dana,  a to je da kreće da se gradi gasovod ka gradu Boru, pa ćemo sigurno imati najjeftinije grejanje u Srbiji. Sada sa komprimovanim gasom ćemo imati grejanje koje može da se pokrije sa postojećom cenom, a kada dobijemo prirodni gas kroz gasovod, Bor će biti poznat po tome što će imati najjeftinije grejanje, a građani će biti najzadovoljniji u Srbiji“, istakao je gradonačelnik Milikić.

Ono što je najbitnije i što građani treba da znaju je da će grejanje krenuti na vreme.  Večeras će biti puštena prva količina toplotne energije na gas, pa će u jutarnjim satima radijatori u stanovima biti topli, najavio je v.d. JKP „Toplana“.

„Mi smo učinili sve da toplana i toplifikacija u gradu funkcionišu, spremili smo sve podstanice kojih nema malo, 264 na teritoriji grada, identifikovali smo i sanirali  curenja na toplovodnoj mreži i vrelovodu i dali smo svoj maksimum kako bi se građani Bora ove godine ogrejali. Sa dolaskom gasa mi smo rešili više decenijski problem koji smo imali sa starim ugljanim  kotlovima, a i sa samim ugljem“, rekao je Igor Janković, v.d. direktora JKP „Toplana“.

 

On je dodao da je snabdevanje gasom stabilno, da je nakon sprovedenog postupka javne nabavke potpisan ugovor sa dobavljačima i prve količine gasa su već na lokaciji. Gas će sukcesivno stizati u zavisnosti od potrošnje i sa te strane građani nemaju razloga za brigu.

Latest news
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here