-2.2 C
Bor
25, feb, 2024

”KUTLAČOM KROZ NAŠE KRAJEVE” ( tikvenjak)

16Desert je nezaobilazni deo svakog obroka. Dok su nekada stolove krasile vanilice, rolati i kolači na kalup, pita od tikve i danas donosi mirisnu nostalgiju. Ova tradicionalna poslastica koja spaja slatki ukus tikve sa hrskavim koricama, predstavlja savršen spoj jednostavnosti i raskoši ukusa. Po receptu svoje babe, Novica je napravio pitu sa tikvom.

tikva

 

Jedina razlika između njegove i babine pite je ta što je Novica kupio gotove kore, a njegova baba je kore razvlačila.

pita tikva

U izrendanu tikvu dodao je vanilin šećer, šećer i malo cimeta. Kore je poprskao uljem i šećerom, dodao nadev i zavio koru. Preko uvijene pite premazao je ostatak nadeva, posuo uljem i ispekao. Gotovu pitu posuo je šećerom u prahu.

tikvenjak

Gotovu pitu posuo je šećerom u prahu.

 

Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je iz budžeta grada Bora.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Latest news
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here