9.2 C
Bor
20, apr, 2024

I mladi Borani učestvuju na takmičenju u pevanju pesama Minje Subote

Fondacija Minja Subota prošle godine pokrenula je takmičenje koje pruža mogućnost deci da izraze svoj muzički talenat, a zahvaljujući Tamari Glišić, koordinatoru takmičenja za grad Bor, ove godine takmičiće se i najmlađi Borani.

 „Pokrenuli smo se da bi realizovali jednu lepu priču u dobu šunda i kiča. Namera nam je da pesmom i muzikom deci ukažemo na prave i trajne vrednosti i da oživimo melodije koje su ostavile neizbrisiv trag u sećanju mnogih generacija koje su rasle uz „Muzički tobogan“ i velikog umetnika-voditelja Minju Subotu, čoveka koji je čitav svoj život posvetio afirmaciji dečijeg stavaralaštva. Imamo jako talentovanu decu i očekujem da ćemo otkriti nove talente koje ćemo usmeriti dalje”, objasnila je Tamara Glišić .

Po propozicijama peva se jedna Minjina i jedna dečija pesmica, strofa i refren. Takmičari su podeljeni u pet kategorija, od predškolskog uzrasta, do osmog razreda, a u svakoj kategoriji deca imaju šansu da osvoje prvo, drugo i treće mesto. Laureat, najbolji iz svake grupe, takmičiće se u Beogradu gde će selekcijom biti izabrani najbolji koji će se takmičiti u Požarevcu, Novom Sadu, Nišu i Beogradu, a finale će biti održano 8.novembra na rođendan Minje Subote u Beogradu.

Prvo takmičenje u Boru, u pevanju pesama Minje Subote, održano je u OŠ „3. Oktobar“.

“Zalaganjem pre svega Tamare Glišić našeg doajena etno pevanja  i rada sa decom ispred radionice Centra za kulturu grada Bora, dobili smo privilegiju da se i u borskom okrugu organizuje ovo takmičenje. U čast  Minje Subote, kompozitora koji je ostavio veliki trag,  velika je obaveza da se ovo takmičenje nastavi. U narednom periodu uz zalaganje svih nastavnika muzičke kulture, etno radionice, radionice pevanja, grad Bor će ovakve akcije nastaviti da podržava”, rekao je Boban Stojanović, pomoćnik gradonačelnika Bora.

Prvo takmičenje u Boru, u pevanju pesama Minje Subote, održano je u OŠ „3. Oktobar“, a takmičilo se tridesetak pevača.

 

 

 

 

Latest news
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here