17 C
Bor
20, jul, 2024

Bezbedna sanacija odrona na putu Krivelj – Mali Krivelj

Nakon junskih poplava došlo je do odrona na delu puta Krivelj – Mali Krivelj, zbog čega je bila ugrožena bezbednost učesnika u saobraćaju.

Nakon detaljne analize i procene rizika, predstavnici lokalne samouprave su u saradnji sa profesorima Tehničkog fakulteta u Boru uradili elaborate, kako bi se pristupilo bezbednoj sanaciji odrona.

“Ovakvi odroni se ne saniraju preko noći, već je potrebno odraditi određene analize i elaborate. Mi smo  kao grad,  zajedno sa profesorima Tehničkog fakulteta  odradili analizu i elaborat za bezbedno uklanjanje odrona. Kompanija Serbia ZiJin Copper nam je izašla u susret sa mehanizacijom i do kraja dana će ukloniti ceo odron čime će se omogućiti bezbedan prolaz za saobraćaj”, rekao je Marko Nikolić, član Gradskog veća.

 Obilne kiše dovele su do gubitka čvrstine, odronjavanja i klizanja oslabljenog stenskog materijala prema putu, objasnio je Radoje Pantović, profesor sa Tehničkog fakulteta u Boru.

izvršeni su obilasci lokacije u nekoliko navrata u smislu procene daljih obrušavanja. Napravljen je jedan plan mera za sanaciju ovog odrona po kom je predviđeno da se u prvoj fazi izvrši razbijanje stene i njeno povlačenje. U drugoj fazi je predviđeno da se izvrši obezbeđenje puta prema odronu u smislu postavljanja zaštitnog zida od betonskih blokova ili gabiona”, objasnio je Pantović.

 

 

Pomoć i podršku pružila je i kompanija “Serbia ZiJin Copper”, koja je obezbedila neophodnu mehanizaciju za uklanjanje odrona.

 

Latest news
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here