Povrće koje je nezaobilazno u svakoj bašti je boranija. Žuta, zelena ili šarena, puterica, olovka ili pljosnata. Čorbasta ili zapečena, sa zaprškom ili bez, kisela salata. Kako ko voli.
Ovo je recept za vlašku boraniju, koja se i danas rado sprema u domaćinstvu Radulovića, po starom receptu Zoricine svekrve.
Seckani crni luk, šargarepu i boraniju staviti da se kuvaju. Posloliti vrlo malo i kuvati dok povrće ne omekša. Dok se boranija kuva, spremite nadev da je začinite.
Umutiti dva jajeta i dodati sir, najbolje stari, slani vlaški. U zavisnosti od toga koliko je sir slan, dosolićete i kuvanu boraniju. Kada je boranija skuvana, dodajte čašu vrućeg mleka, a zatim lagano umešajte pripremljeni sir sa jajetom. Ko voli može dodati malo seckane mirođije ili nekog drugog začina po svom ukusu.
Neće Vam oduzeti puno vremena za spremanje, kaže Zorica koja dok nije došla u Brestovac nije imala prilike da proba boraniju na ovakav način.
Možda će Vas podstaći da osim klasičnog spremanja boranije probate i neko novo, a u stvari staro zaboravljeno jelo.
Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je iz budžeta grada Bora.
Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.