-2.2 C
Bor
25, feb, 2024

”KUTLAČOM KROZ NAŠE KRAJEVE” (paprika punjena žitom)

Sve manji je broj domaćinstava u kojima se za posnu krsnu slavu sprema punjena paprika sa žitom. Najčešće se posne paprike spremaju sa sojom ili pirinčem.

U domu Radulovića u Brestovcu, tradicija se čuva i neguje, pa se tako za Svetog Jovana koji padne u post sprema paprika sa žitom. Iz zamrzivača ili suva, razlika nije velika, a ukus je neponovljiv. Zorica posnu papriku sprema često, ne samo za posnu slavu, jer kaže namirnica koje su potreebne ima tokom cele godine.

paprika - punjenje

 

Da bi se spremila punjena paprika potrebno je obariti žiti i samleti ga na vodenici za meso. Upržiti dosta starog crnog luka, pa u njega dodati samleveno žito i malo obarenog pirinča. Po ukusu dodati začine, biber, so, vegetu, list celera ili peršuna i malo aleve paprike.

p.paprika

Očišćenu papriku napuniti nadevom i zatvoriti tankim kolutićem krompira, naređati u posudu, dodati malo vode i staviti nekih pola sata do 40 minuta u rernu da se krčka i zapeče.

 

U razgovoru sa Zoricom saznali smo da u Brestovcu papriku spremaju na mnogo načina, punjenu žitom, krompirom, pirinčem i orasima. Za zimu je pune sa kupusom i koriste kao salatu. Nezaobilazna je i belolučena, a leti se najčešče puni sa sirom.

 

Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je iz budžeta grada Bora.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Latest news
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here