Sve manji je broj domaćinstava u kojima se za posnu krsnu slavu sprema punjena paprika sa žitom. Najčešće se posne paprike spremaju sa sojom ili pirinčem.
U domu Radulovića u Brestovcu, tradicija se čuva i neguje, pa se tako za Svetog Jovana koji padne u post sprema paprika sa žitom. Iz zamrzivača ili suva, razlika nije velika, a ukus je neponovljiv. Zorica posnu papriku sprema često, ne samo za posnu slavu, jer kaže namirnica koje su potreebne ima tokom cele godine.
Da bi se spremila punjena paprika potrebno je obariti žiti i samleti ga na vodenici za meso. Upržiti dosta starog crnog luka, pa u njega dodati samleveno žito i malo obarenog pirinča. Po ukusu dodati začine, biber, so, vegetu, list celera ili peršuna i malo aleve paprike.
Očišćenu papriku napuniti nadevom i zatvoriti tankim kolutićem krompira, naređati u posudu, dodati malo vode i staviti nekih pola sata do 40 minuta u rernu da se krčka i zapeče.
U razgovoru sa Zoricom saznali smo da u Brestovcu papriku spremaju na mnogo načina, punjenu žitom, krompirom, pirinčem i orasima. Za zimu je pune sa kupusom i koriste kao salatu. Nezaobilazna je i belolučena, a leti se najčešče puni sa sirom.
Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je iz budžeta grada Bora.
Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.