U retko kojoj pekari možemo kupiti domaće pecivo kakvo su nekada spremale naše majke i bake. Vruće pogačice, pite od domaćih kora, kiflice, proja, kačamak, u poslednjih nekoliko godina od kada je počela da se promoviše zdrava ishrana, sve češće se nalaze na jutarnjoj trpezi. Iako se sprema na moderniji način, sa jajima i sirom, nekada se seljačka proja spremala samo od brašna i vode, ponekad uz dodatak koprive. Služila se uz domaće kiselo mleko, slaninu i suvo meso.
Zorica iz Brestovca kod Bora je sprema za doručak ili večeru.
Kukuruzno i pšenično brašno se dobro pomešaju sa praškom za pecivo kako bi proja bila rastresita i umešaju se se u tri umućena jaja Doda se malo soli, čaša domaćeg jogurta, čaša zejtina i izmrvljeni sir. Sve se dobro promeša i sipa u podmazani pleh (pleh ne morate podmazati uljem ili mašću, možete koristiti i papir za pečenje). Proja se peče na visokoj temperaturi, najbolje u rerni smederevca.
Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je iz budžeta grada Bora.
Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.