16 C
Bor
13, jul, 2024

Najava novih investicija u zdravstvo: Direktorka RFZO razgovarala sa lekarima Opšte bolnice i Doma zdravlja

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje prof. dr Sanja Radojević Škodrić razgovarala je danas sa direktorima i lekarima Doma zdravlja i Opšte bolnice u Boru o stanju u zdravstvu i novim ulaganjima kako bi se unapredila zdravstvena zaštita pacijenata.

Na sastanku je istaknuto da je grad Bor nedavno dobio najsavremeniju magnetnu rezonancu u Srbiji, za čiji nabavku je iz lokalnog budžeta izdvojeno 1, 4 miliona evra.

„Prvi put grad Bor dobija magnetnu rezonancu i to najsavremeniji magnet jačine 1,5 Tesla što je nivo najsavremenijih aparata. Klinički centar ima 3 Tesla,  a svaka velika bolnica od 1,5. Karakteristikea ovog magneta je da u njemu snimanja mogu da rade i klaustrofobične i gojazne osobe i može  da se uradi 50 odsto više pregleda nego na  nekom drugom klasičnom magnetu“, rekla je dr Sanja Radojević Škodrić, direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje i dodala da će sledeće godine Bor dobiti i digitalni mamograf, a razgovaralo se i o tome da borska bolnica dobije angio salu.

Škodrić je napomenula da je Bor jedna od najuspešnijih lokalnih samouprava u Srbiji po ulaganjima u zdravstvo.

Gradonačelnik Bora, Aleksandar Milikić, podsetio je da je grad Bor prošle godine kupio neophodnu opremu za Opštu bolnicu i Dom zdravlja, kako bi se se zdravstvena zaštita podigla na viši nivo.

„U 2022. godini grad Bor je kupio i skener, jedan od najsavremenijih u Srbiji, a iste godine je i Republika Srbija kupila skener i po prvi put posle 20 godina nemamo listu čekanja. Naš zajednički zadatak je da se u Boru formira dijagnostički centar., U gradu rudara i rudarenja, imamo sedam rudnika, kako bi se svaka trauma ili svaka potreba brze reakcije medicinskog osoblja obezbedila, potrebna je dobra i kvalitetna oprema“, naglasio je gradonačelnik.

Gradonačelnik je još rekao da će naredne godine definitivno krenuti izrada projektne dokumentacije za izgradnju nove bolnice, za koju veruje da će biti jedna od najsavremenijih u Srbiji.

Borska bolnica  sagrađena je 1936. godine.

Latest news
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here