-2.2 C
Bor
25, feb, 2024

Usvojen Nacrt Lokalnog akcionog plana zapošljavanja za period 2024 – 2026

Članovi Gradskog veća usvojili su predlog rešenja o imenovanju poverenika i zamenika poverenika civilne zaštite u organizacionoj jedinici lokalne samouprave, kao i predlog izmene pravilnika o organizaciji i sistematizaciji radnih mesta u Gradskoj upravi, Pravobranilaštvu i stručnim službama.

 

Jednoglasno je usvojen  Nacrt Lokalnog akcionog plana zapošljavanja za period 2024 – 2026. godine kojim su predviđene četiri mere koje će biti finansirane iz budžeta grada Bora i za koje je ove godine izdvojeno 59 miliona dinara.

„Za subvencije samozapošljavanja, pored sredstava koje izdvaja Republika Srbija, grad Bor će izdvojiti dodatnih 5 miliona dinara, javne radove 30 miliona, a za stručnu praksu i zapošljavanje teže zapošljivih lica po 12 miliona dinara. Planirano je da se kroz mere javni radovi uposli 130 lica, 40 lica iz teže zapošljivih kategorija, a da će stručnu praksu obaviti njih 40“, objasnila je Ljubica Filipović, zamenik načelnika za privredu i društvenu delatnost.

 

 

Prema rečima gradonačelnika Bora, Aleksandra Milikića, aktivne mere zapošljavanja koje sprovodi grad Bor potvrdile su pozitivan uticaj na mlade ljude koji ostaju u Boru i ulaze u privatan sektor. On je podsetio da je  po sprovođenju mera aktivne politike zapošljavanja, Bor postao prepoznatljiv u Srbiji i da su Bor i Novi Sad  jedini gradovi u Srbiji koji su za to dobili priznanje Nacionalne službe za zapošljavanje.

„Ove godine ćemo realizovati ideju start up centra i naučno tehnološkog inkubator centra, koji će biti ključni zamajac za naš grad, pružajući podršku razvoju novih ideja i tehnoloških inovacija. Кroz ove mere zapošljavanja, otvaramo prostor za različite sektore poput informacionih tehnologija, usluga i zanatskih delatnosti, čime ćemo dodatno osnažiti našu lokalnu ekonomiju“, naglasio je gradonačelnik.

 

Javna rasprava o Nacru Lokalnog akcionog plana zapošljavanja biće održana od 24. januara do 7. februara, dok je okrugli sto planiran za 2. februar od 10 časova.

 

Latest news
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here