15 C
Bor
12, jul, 2024

U “NovomCerovu” obustavljena proizvodnja zbog blokade puta koji vodi ka rudniku

Zbog blokade puta koji vodi ka “Novom Cerovu”  kompanija  “Serbia ZiJin Copper” prinuđena je da privremeno obustavi proizvodnju u ovom rudniku. Blokada puta, koja traje dve nedelje, a sprovode je meštani sela Krivelj dovela je do prekida snabdevanja rudnika repromaterijalom,

 “Sve rezerve repromaterijala su istrošene, tako da površinski kop “Novo Cerovo” mora privremeno da obustavi rad. Većina radnika biće upućena na godišnji odmor, a na posluće ostati samo broj neophodan za održavanje kopa u ovakvoj situaciji, što je propisano Zakonom o rudarstvu”, kaže upravnik “Novog Cerova” Dragan Ilić.

Iako je morala da obustavi proizvodnju, kompanija je organizovala održavanje na licu mesta i za to je od 280 radnika  angažovano samo njih nekoliko.

Stoje nam sve mašine! Bojimo se da radnici ne odu na prinudne odmore. Nadamo se da će blokade prestati, jer nam je cilj da radimo I primamo punu platu”, ističe rukovodilac elektromašinskog održavanja u “Novom Cerovu” Ivan Ivanović.

 

Ovo potvrđuje i referent za nabavku energenata Marko Milosavljević.

 “U problemu smo zbog goriva. Mehanizacija nam stoji zbog nedostatka dizela, jer cisterne ne mogu da prođu blokade. Zalihe u rezervoaru su na minimumu, pa utovarne mašine i kamioni stoje”rekao je Milosavljević.

U fabrici drobljenja i mlevenja u “Novom Cerovu”  situacija je identična.

Zbog blokade puta iscrpljene su zalihe repromaterijala koji je neophodan za preradu rude. Fabrika će morati da uđe u zastoj, a jedan deo radnika biće upućen na godišnji odmor”, objasila je zamenica rukovodioca Fabrike drobljenja i mlevenja u “Novom Cerovu”, Jelena Trajković.

 

 

Situacija je alarmantna jer nemamo dovoljno repromaterijala za normalan rad fabrike. Još juče smo obavestili ljude da će neki morati da idu na prinudne odmore, pa su radnici veoma uznemireni. Neki se s pravom I ljute,jer ispaštaju zbog blokada”,  naglašava rukovodilac radionice za flotiranje Dobrica Fujkić.

 

Kompanija “Serbia ZiJin Copper” poštuje srpske zakone, pridržava se svih postojećih sporazuma i aktivno traži dijalog sa organizatorima blokade, lokalnim vlastima i Vladom Republike Srbije kako bi se blokada puta rešila mirnim putem.

Latest news
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here