3 C
Bor
19, maj, 2024

Do 13.marta u borskom Muzeju izložba “Nova- stara vlaška torba trasta”

U Muzeju rudarstva i metalurgije u Boru otvorena je izložba unikatno-upotrebnih torbi  “Nova- stara vlaška torba trasta”, autorke Marije Paunović Čontoš.

Marija, inače rođena Boranka, već šest godina proizvodi unikatni tekstil na razboju za ručno tkanje, a izložba je deo istoimenog projekta koji podržava Ministarstvo kulture i infomisanja.

Cilj ove interesantne izložbe je da se stara vlaška torba – trasta izvuče iz zaborava, ali i približi mlađim generacijama modernijim dizajnom.

Torbe su se, gotovo svakodnevno koristile do 80-tih godina prošlog veka, i neraskidi su deo istorije i kulture Vlaha istočne Srbije. Nosila su ih oba pola, u njima donoseći domaće proizvode na pijacu ili koristeći ih za drugu namenu. Poznate su kao jake, izdržljive torbe izrađene od vune i pamuka, ručno išarane i ofarbane na tradicionalni način, tehnikom koje su koristile žene okoline Bora. Zanimljivo je da svaka torba ima svoje ime na vlaškom jeziku čime se bliže određuje i njena upotrebanaglasila je Marija Paunović Čontoš I dodala da je ovo početak skretanja pažnje na vlašku tradiciju, jer mladi ljudi treba da znaju gde su i odakle potiču”.

Izložbu vlaških torbi u borskom Muzeju Borani će moći da vide do 13.marta.

 

Latest news
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here