17 C
Bor
20, jul, 2024

Žene koje oblikuju budućnost rudarstva u Srbiji

Rudarstvo, nekada isključivo muška delatnost, već decenijama otvara vrata ženama koje se hrabro upuštaju u ovu industriju, menjajući tako stereotipe i pomerajući granice.

Iako su žene u rudarstvu i dalje manjina, njihov doprinos u rudarstvu postaje sve primetniji. Uz napredne tehnologije i promene društvenih normi, sve više žena odlučuje se za karijeru u rudarstvu. One su sveprisutne, od geologa koji istražuju nova nalazišta, preko rudarskih inženjera koji razvijaju tehnike eksploatacije, pa sve do onih koje obavljaju druge odgovorne poslove. Jedan od primera je i Tamara Božinovska, rudarski inženjer sa više od deset godina iskustva u rudarskoj industriji. Ova 36-togodišnjakinja u Bor je došla 2019. godine radi zaposlenja u rudniku Čukaru Peki, gde je ostala i zasnovala porodicu, koja će uskoro biti bogatija za još jednog člana.

“Mi smo svojim radom, rudarstvu dale neki drugi pečat i potpuno drugačiju perspektivu, čime su stereotipi i predrasude da je rudarski poziv isključivo muško zanimanje, odavno prevaziđene. Uostalom šlemovi su univerzalni, prave se i za muškarce i za žene” kaže kroz smeh Tamara Božinovska koja radi u sektoru geologije na poslovima rudarskih merenja i ističe „Ja sam i posle više od decenije rada i dalje zaljubljenik ove profesije, jer je izazovna, dinamična i uzbudljiva, a sigurna sam da i moje koleginice vole svoj poziv“.

Podele poslova i pozicija koje su tipično smatrane muškim ili ženskim, odavno su izgubile na značaju. Tome je doprinelo osnaženje žena koje su postale svesne svojih vrednosti.

„Smatram da su žene u rudarstvu izuzetno sposobne, vredne i uspešne. To potvrđuje i činjenica da među zaposlenima imamo veliki broj žena lidera timova u raznim sektorima, izuzetno poštovanih od strane kolega. Drago mi je što žene menjaju istoriju i imaju mogućnost da pokažu svoje potencijale u pravom svetlu, a naša kompanija im nesumnjivo daje priliku za to“, kaže master inženjer tehnologije Katarina Buzejić, koja radi u Centru za laboratorijska istraživanja kompanije „Serbia ZiJin Mining“.

Rad u kompaniji „Serbia ZiJin Mining“, kako kažu pripadnice lepšeg pola, donosi brojne prednosti, pre svega jer je reč o svetski priznatoj multinacionalnoj kompaniji.

„Konstantno se razvijamo i unapređujemo svoja znanja. Za uspeh svake poslovne žene neophodno je da ima kolektiv koji podržava. U mom timu rade i muškarci i žene, zajedništvo je ključno za naš i pojedinačni, ali i timski uspeh, a priznanje našeg rada veliki podstrek za nove uspehe“ kaže inženjer šumarstva Lidija Mihajlović, rukovodilac tima za ozelenjavanje.

To potvrđuje i prevodilac iz Kine, Hu Miaoke, koja dodaje da je upravo zbog nesebične podrške srpskih kolega i koleginica, zavolela Srbiju i upravo ovde usavršila znanje srpskog jezika.

“Rudarstvo je zahtevna i odgovorna profesija i moram da kažem da sam ponosna što sam i ja jedna od mladih žena koje rade u rudniku. Moj posao ni približno nije težak kao posao koleginica rudarskih inženjera, ali i on nosi odgovornost i meni je posebno važna pomoć srpskih kolega kako bih mogla da usavršim znanje srpskog, pošto sam studirala i završila hrvatski jezik”, ističe kaže 24-orogodišnja Hu Miaoke, koju svi od milošte zovu Milena.

Prema rečima Predraga Filipovića, menadžera službe za ljudske resurse prosečna starost žena u kompaniji je oko 30 godina. Kada govorimo o obrazovanju, 40 odsto njih ima visoku ili višu školu, a opseg zanimanja je od tehničara do inženjera.

„Rodna ravnopravnost i poštovanje prava, pružanje jednakih šansi i zastupljenost žena u svim oblastima rada je fokus naše kompanije“, naglašava Filipović.

 

 

Dok žene nastavljaju da se integrišu u rudarsku industriju, jasno je da je njihov doprinos neprocenljiv. Njihova prisutnost ne samo da menja sliku o tome ko može biti rudar, već i oblikuje budućnost ove izuzetno važne grane industrije.

Latest news
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here