14 C
Bor
14, apr, 2024

Ekološki mural na zajedničkom zidu škola „Sveti Sava” i “Vidovdan”

Samo nekoliko koraka od gradske buke, na zajedničkom zidu škola „Sveti Sava” i “Vidovdan”, nalazi se mural koji priča priču o važnosti očuvanja životne sredine.

 

Ovo je peti mural u Boru, a realizovan je u saradnji sa fondacijom B 92 u okviru projekta “Kreativna Evropa”. Autorka murala je Maja Stojanović Zmaja, koja je oslikala ovo umetničko delo.

“Ono što je važno je da  sama slika nije nastala u glavi umetnice već je kroz radionice i učešće mladih, pre svega  srednkoškolaca, koji su kroz temu ekologije gledali šta može da se uradi da se oplemeni grad, na kojoj lokaciji i na taj način je došlo do svih simbola koji su zajednički  objedinjeni u mural”, istakao je Srećko Zdravković, član Gradskog veća.

Mural je još jedan simbol u borbi za očuvanje životne sredine i inspiracija za dalje aktivnosti usmerene ka stvaranju zelenijeg okruženja za sve građane grada.

„Nastojimo da svaku lepu ideju sprovedemo u delo, a to smo sada i potvrdili. Trudićemo se da tako bude i u budućnosti. Svako ko bude imao neku lepu zamisao, može nam se obratiti a mi ćemo se truditi da tu ideju sprovedemo u delo“, naglasio je Aleksandar Bogosavljević, član Gradskog veća.

Ova inicijativa ne samo da je doprinela estetici školskih dvorišta već je i podigla svest o ekološkim pitanjima.

“Ovo je lep ukras za ceo grad, a ujedno i lep povod  da se svi učenici uključe u ovako nešto lepo, to je zajednička akcija srednjoškolaca i osnovaca. Lepo, vedro, poučno, sve na jednom mestu, pogotovu što su i učenici bili  srećni I želeli da upoznaju umetnicu čiji rad prate na instagramu”, rekla je Nadežda Ilić, direktorica OŠ “Sveti Sava”.

Mural nosi ekološku poruku, a svaki detalj nosi svoju priču. Drvo bora kao simbol po kome je grad Bor dobio ime, lisica kao zaštićena endemska vrsta sa ovih prostora, strelica koja je simbol reciklaže i ptice koje označavaju uzlet samog grada.

 

Latest news
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here