16 C
Bor
12, jul, 2024

Generalni konzul Rumunije u poseti Boru: Dogovoreno dalje unapređenje saradnje i jačanje dobrih odnosa

Danas je Bor posetila generalni konzul Republike Rumunije gospođa Mioara Stefan, koja je u Gradskoj kući razgovarala sa gradonačelnikom i njegovim saradnicima.

Tokom razgovora, dogovoreno je dalje unapređenje saradnje između dve susedne zemlje, sa fokusom na međugranične projekte i jačanje dobrih odnosa.

“Jako sam srećna što sam u gradonačelniku našla prijatelja Rumunije i već smo razgovarali o nekoliko zajedničkih projekata. Nadam se da ćemo ih završiti u najkraćem mogućem roku. Veliki makro projekti se dogovaraju između Ministarstva dveju zemalja Rumunije i Srbije I oni su veoma važni za obe države, ali su veoma važni i mali mikro projekti između lokalnih samouprava dveju zemalja. Naša je dužnost, kao generalni konzulat Rumunije u Zaječaru, da pomažemo lokalnim samoupravama ovde, kako bi imali bolju saradnju sa lokalnim samoupravama što ćemo raditi i u budućem period”, istakla je Mioara Stefan.

Gradonačelnik je istakao značaj ove posete za grad Bor, naglašavajući da su tradicionalno dobri odnosi između Srbije i Rumunije od velike važnosti za sve građane, posebno one koji se izjašnjavaju kao Rumuni i Vlasi.

“Mislim da smo se danas složili oko jedne činjenice da ne smemo dozvoliti da naši tradicionalno dobri odnosi ne smeju se menjati zbog pojedinaca i pojedinih organizacija koje žele da ih pokvare koristeći ove zemlje u nekom negativnom kontekstu ali kada imamo zajedničku viziju imamo i zajedničku dobru budućnost. Danas smo se dogovorili da u narednom periodu pronađemo partnera u Rumuniji odnosno jedinicu lokalne samouprave sa kojom ćemo se pobratimiti i to će biti učvršćivanje naših odnosa i pokazaće da zaista umemo da brinemo o budućnosti kompletnog ovog regiona na jedan prijateljski i pravi način. Razgovarali  smo i o tome koliki je broj naših sugrađana koji se izjašnjavaju kao Rumuni i kao Vlasi i ne smemo da dozvolimo da se stvaraju loši odnosi u tim pravima izjašnjavanja pojedinca o svojoj pripadnosti. Bor je multinacionalna sredina i svi imaju svoja prava koja i ostvaruju. Ovo pokazuje veličinu naše države i državne politike ka svim narodima koji žive na teritoriji naše zemlje”, naglasio je gradonačelnik Milikić.

Ova poseta dolazi u trenutku kada se Srbija suočava sa važnim odlukama na međunarodnoj sceni, a podrška koju pružaju susedne zemlje, kao što je Rumunija, od izuzetnog je značaja. Gradonačelnik je pružio punu podršku predsedniku Srbije u njegovim naporima na međunarodnoj sceni, naglašavajući da su dostojanstvo i odgovornost ključne vrednosti koje vodi naš narod i državu.

Latest news
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here