16 C
Bor
12, jul, 2024

Završnom manifestacijaom“Susreti sela“ obeležen jubilej – 60. godina postojanja

  • Završna manifestacija „Susreti sela“, koja je ove godine proslavila svoj 60. jubilej, počela je defileom učesnika, nakon čega su se na bini smenjivala kulturno umetnička društva svih 12 sela sa teritorije grada Bora, predstavljajući u najboljem svetlu običaje, igru i pesmu svoga sela.

 

Čast da ove godine bude domaćin završne manifestacije pripala je kulturno umetničkom društvu “Branko Olar” iz Slatine.

“KUD “Branko Olar” traje više od pet decenija i veoma nam je drago što nam je pripala čast da mi ove godine budemo domaćini. Zainteresovanost mladih je sve veća i veoma sam srećna što su zainteresovani da sačuvamo kulturu, tradiciju I običaje našeg sela”, istakla je Jelena Cokić, predsednik KUD “Branko Olar”.

Nastupe kulturno umetničkih društava pratio je stručni žiri koji je u protekla dva meseca ocenjivao prikaz običaja, izvođenje pesama, igara, umotvorina.

“Bili smo u prilici da vidimo zaista raznovrsne programe. Svi su se izuzetno potrudili da prikažu i sačuvane nošnje iz starih devojačkih škrinja, sačuvali su svoju igru, pesmu, fantastičan melos karakterističan za ovaj kraj. Mogu da kažem da je cela manifestacija bila izuzetno kvalitetna po programima koje su pripremili amateri”, naglasila je Suzana Mijić, predsednica stručnog žirija.

Najuspešniji izvođači i čuvari tradicije su nagrađeni. Prema mišljenju žirija najboljeg solo instrumentalistu ima KUD “Luka” iz Luke, a najbolji orkestar KPD “Petar Jenić” iz Oštrelja.  Najbolja solo pesma bez muzičke pratnje je iz KUD “Lozovica” iz Gornjana, a sa muzičkom pratnjom iz KUD “Polet” iz Metovnice. Najboljeg zdravičara ima KUD “Stol” iz Bučja, a narodnu umotvorinu KUD “Milan Vasić Perica” iz Donja Bela Reke.

Kulturno umetničko društvo “Petar Radovanović” iz Zlota ponelo je titulu najboljeg dečijeg folklora, “Đido” iz Brestovca omladinskog, dok najbolji stari folklor ima KUD iz Krivelja. Najbolji običaj prikazali su članovi kulturno umetničkog društva iz Tande.

Najkvalitetniji program na ovogodišnjoj manifestaciji “Susreti sela” imalo je KUD “Branko Olar” iz Slatine, zaključak je stručnog žirija.

U cilju očuvanja kulture i tradicije koja se kroz smotru narodnog stvaralaštva neguje već 60 godina, manifestaciju “Susreti sela” podržala je i kompanija “Serbia ZiJin Mining”.

“Svesni značaja ove manifestacije, prvenstveno za kulturno umetnička društva koja se nadmeću, brojne meštane borskih sela koji je prate, a pre svega činjenice da ona okuplja mlade ljude I decu koja se trude da očuvaju tradicionalne kulturne vrednosti, mi se trudimo da svake godine damo svoj doprinos. Ove godine podržali smo manifestaciju sa sto hiljada dinara, a u saradnji sa gradom Borom i Ustanovom Centar za kulturu sa million I sto hiljada dinara za 11 kulturno umetničkih društava koja su učestvovala na manifestaciji”, rekao je Džou Bin, menadžer u sektoru kompanije SZM.

Organizatori manifestacije bili su Ustanova “Centar za kulturu grada Bora” i seoska kulturno umetnička društva, a pokrovitelj grad Bor.

Latest news
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here