16 C
Bor
12, jul, 2024

Dodeljeni ugovori za stručnu praksu: 12 miliona dinara za 36 mladih osoba

U Gradskoj upravi danas je svečano dodeljeno 18 ugovora za stručnu praksu, u okviru mera aktivne politike zapošljavanja koju grad Bor uspešno sprovodi već pet godina.

Za ovaj program iz grdaskog budžeta izdvojeno je12 miliona dinara, što će omogućiti uključivanje 36 mladih osoba u radne procese.

Gradonačelnik Bora, Aleksandar Milikić,  istakao je važnost ovakvih inicijativa, naglasivši da dobra saradnja sa Nacionalnom službom za zapošljavanje  doprinosi uspešnoj realizaciji programa aktivne politike zapošljavanja. On je dodao da su među onima koji su dobili ugovore lekari, vaspitači, medicinski tehničari i inženjeri, kojima je omogućena prilika da steknu nova znanja i veštine, kao i mogućnost da ostanu da rade u svojim strukama.

„Ovaj program pruža šansu mladima da uđu u sistem rada, da se profesionalno razvijaju i da eventualno ostanu zaposleni.  U proteklih pet godina realizovali smo 145 programa i nastavljamo sa ovakvom dobrom praksom i u budućnosti,“ naglasio je gradonačelnik, dodajući da je grad Bor, zahvaljujući ovakvim merama i dobroj privrednoj klimi, smanjio broj nezaposlenih sa 6,5 hiljada u 2018. godini na samo 2,4 hiljade danas.

U prvom krugu potrošeno je 6 miliona za 18 lica tako da će u septembru biti raspisan još jedan  javni poziv koji će biti namenjen javnom sektoru, a očekuje se da će u okviru ove mere biti angažovano još dvadesetak lica.

„Danas smo ovde podelili ugovore za sedam poslodavaca iz javnog sektora za 18 lica i pre svega to su lica sa visokom stručnom spremom njih 7, zatim sa srednjom stručnom spremom takođe 7 i četiri lica sa višom stručnom spremom. Veliko mi je zadovoljstvo da su danas ovde uključeni mladi lekari, vaspitačice, medicinske sestre, ekonomski tehničari, menadžeri, građevinski i saobraćajni inženjeri“, rekla je v.d. direktora NSZ, Lidija Načić.

Marija Urošević je završila master akademske studije socijalnog rada, a stručnu praksu obavljaće u Centru za socijalni rad.

„Ja nosim pozitivna iskustva, pre svega što je to moja zakonska obaveza da nakon završenih master studija obavim stručnu praksu u nekoj od institucija za pružanje usluga socijalne zaštite, a sam Centar za socijalni rad je ta bazična ustanova i tu je najbolji način da ja steknem znanje i unapredim svoje kompetencija. Ovo je bila idelna prilika a još idealnija što sam imala mogućnost da ostanem u svom rodnom gradu, tako da je ovo stvarno jedan lep početak mog poslovnog putovanja“, istakla je Marija.

Smanjenje broja nezaposlenih i dalje zapošljavanje su prioriteti gradske uprave, koja kroz ovakve programe aktivno podržava samozapošljavanje i zapošljavanje kod novih preduzetnika.

 

Latest news
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here