16 C
Bor
13, jul, 2024

Na Republičku smotru „Pažljivko“ putuju predškolci iz Paraćina i osnovci iz Bora

U Boru je održana regionalna smotra „Pažljivko“, namenjena predškolcima i učenicima prvog i drugog razreda osnovnih škola iz Bora, Majdanpeka, Paraćina, Svilajnca, Ćićevca i Ražnja. Ova manifestacija ima za cilj da kroz igru deci približi važnost bezbednosti učesnika u saobraćaju.

„Nosilac aktivnosti je Agencija za bezbednost saobraćaja, a grad Bor je domaćin i suorganizator. Takmičenje se odnosi se pre svega na povećanje saobraćajne kulture i znanja ponašanja u saobraćaju. S obzirom da su deca najranjivija kategorija, kao lokalni savet za bezbednost saobraćaja puno obraćamo pažnju na  aktivnosti sa decom“, naglasio je Danijel Aleksić, član Gradskog veća grada Bora

Tokom smotre, mališani su učestvovali u takmičenju u kvizu, gde su pokazala svoje znanje o pravilima ponašanja u saobraćaju. Ova edukativna aktivnost osmišljena je kako bi mališani na zabavan način naučili osnovne principe bezbednog kretanja na ulicama i kako da se ponašaju kao pešaci, biciklisti ili putnici u vozilima.

Organizatori smotre ističu da je ovakvo takmičenje od izuzetnog značaja, jer edukacija dece o saobraćajnim pravilima može značajno doprineti smanjenju broja saobraćajnih nezgoda i povećanju ukupne bezbednosti na putevima. Kroz interaktivne igre i takmičenja, deca su motivisana da aktivno uče i primenjuju stečeno znanje u svakodnevnim situacijama.

„Cilj nam je da deci kroz igru i druženje  približimo saobraćaj  na taj način da shvate pravila u saobraćaju i da ta  pravila usvoje i sutra budu bezbedni učesnici u saobraćaju. Ova godina je do sada najbezbednija kada je bezbednost dece u saobraćaju, od početka godine  1 dete je izgubilo život u saobraćaju, a ranijih godina po sedmoro, osmoro dece, prosečno u posednjih pet godina oko 12, 13 deteta jeizgubilo život, složičete se da ovakve aktivnosti daju rezultate“, rekao je Tomislav Petrović iz Agencije za bezbednost saobraćaja.

 

 Najuspešniji takmičari u kategoriji predškolaca bili su iz Paraćina, а prvog  i drugog razreda iz Bora.

Oni će učestvovati 10. i 11. juna u Kragujevcu na Republičkoj smotri “Pažljivko”gde će se najbolje ekipe iz čitave Srbije  takmičiti i dodatno usavršiti svoje znanje o saobraćajnoj kulturi i bezbednosti.

 

Latest news
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here