16 C
Bor
12, jul, 2024

Radovi na hramu Vaznesenja Gospodnjeg u Luki

Za sufinansiranje crkava i verskih objekata na teritoriji grada Bora, ove godine je iz gradske kase izdvojeno pet miliona i 885 hiljada dinara, od kojih je za rekonstrukciju krova i fasade hrama Vaznesenja Gospodnjeg u Luki opredeljeno  dva miliona i 280 hiljada dinara.

Radove je obišao i Aleksandar Milikić, gradonačelnik Bora koji je tom prilikom rekao da je rekonstrukcija verskih objekata ne samo korak ka očuvanju fizičkog stanja verskih objekata, već i duhovnog života meštana.

“Mnogo toga je urađeno u prethodnim godinama, u dogovoru sa parohijom u gradu, pre svega sa ocem Radojem koji ima razumevanje i energiju da nas sve pokrene  i žao mi je što to nije ranijih godina bila praksa da se obrati pažnja na verske zajednice. Danas smo u selu Luka gde se poslednjih nekoliko decenija nije ulagalo. Radi se fasada, krov i sve ono što je potrebno kako bi se ovaj verski objekat stavio u funkciju i bio na ponos meštanima Luke. Narednih godina ćemo graditi nove verske objekte, rekonstruisati postojeće, jer zaista u lepim vremenima u kojima se danas nalazi grad Bor,  u vreme razvoja i neke nove energije trebamo da vodimo računa  o svom duhovnom miru, o crkvi, o very. Ovo  je multinacionalna sredina i moramo svi zajedno da brinemo, da imamo priliku da ispovedamo svoju veru, ali isto tako da živimo u miru, ljubavi i slozi i to je ono što je prednost  ovog grada. Prednost je što u njemu žive dobri ljudi koji se međusobno poštuju, ali poštuju I svoje razlike i verska shvatanja, to je ono što je Bor danas”, istakao je Milikić.

Hram u selu Luka podignut je 1935.godine i od tada su završavani unutrašnji radovi, krečena je crkva, urađeni su podovi i hram je uspostavljen za sveto bogosluženje, naglasio je protojerej Radoje Mijović.

“Ove godine zahvaljujući Gradskoj upravi i sredstvima koja oni izdvajaju svake godine sve više i više, došli smo do toga, ako Bog da i zahvaljujući Bogu, ali i Gradskoj upravi, hram ovaj, a i mnoge druge završavamo spolja. To je važno, ne smo zbog nas da bi smo mi tu mogli da vršimo našu molitvu i službu Bogu onako kako to zaista treba, jer hramovi Božiji su naše kuće, da se svi zajedno na svoj način trudimo oko ulepšavanja i održavanja domova naših”, rekao je starešina hrama Svetog Georgija u Boru, protojerej Radoje Mijović .  

Pored rekonstrukcije hrama u Luki,  sredstva su opredeljena i za  rekonstrukciju  unutrašnjih zidova u hramu Svetih Apostola Pavla i Petra u Brestovcu, a elektrifikovana crkvena zvona dobiće  crkve u Slatini i Donja Beloj Reci.

 

Latest news
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here