16 C
Bor
13, jul, 2024

Prvi dan leta donosi tropske temperature: Briga o radnicima u rudniku Čukaru Peki

Prvi dan leta doneo je tropske temperature, ali u rudniku Čukaru Peki sigurnost i dobrobit radnika ostaju prioritet. Uprkos visokim temperaturama, dobra organizacija rada i striktno poštovanje mera zaštite osiguravaju bezbedne uslove rada za sve zaposlene.

Rudnik Čukaru Peki preduzima sve potrebne korake kako bi se radnici osećali sigurno i zaštićeno tokom ovih ekstremnih vremenskih uslova. Posebna pažnja posvećena je adekvatnoj hidrataciji radnika, redovnim pauzama i obezbeđivanju prostora za odmor u hladu.

Većina zaposlenih u pogonu za pripremu mineralnih sirovina radi u zatvorenom prostoru i nisu direktno izloženi suncu, kao kolege koji radni dan provode napolju, kaže Ana Milovanović – Brkić iz pogona Flotacije.

„Pored redovnih pauza u klimatizovanim prostorijama, radnicima su obezbeđeni voće i hladni napici. Proces rada za sada normalno funkcioniše i za sada nije bilo problema usled visokih temperatura. Trudimo se i da prostorije i pogon redovno provetravamo”, kaže Milovanović – Brkić, pomoćnica menadžera u pogonu Flotacije rudnika Čukaru Peki.

Nenad Pandurović, inženjer za bezbednost u rudarskom sektoru naglašava važnost poštovanja mera zaštite i naglašava da je bezbednost u rudniku najvažnija.

„Kao što znate na spoljašnje faktore kao što su sunčevo zračenje, temperatura, vlažnost vazduha, ne možemo uticati, ali primenom mera bezbednosti i zdravlja na radu se možemo zaštiti, što mi u rudniku Čukaru Peki i primenjujemo i čiju važnost mi bezbednjaci u rudarskom sektoru uvek naglašavamo, jer bezbednost u rudarstvu zaista jeste i mora da bude na prvom mestu. Iako rudari rade pod zemljom i nisu direktno izloženi suncu, pre početka leta počeli smo primenu organizacionih i tehničkih mera za bezbedniji rad. U rudniku je i tokom leta kao i tokom ostalih godišnjih doba važna ventilacija, a možemo reći da je provetrenost rudarskih komora i hodnika dobra. Kada je reč o merama, i mi primenjujemo češće pauze, a kolegama dostavljamo vodu i druge hladne napitke, kao i lubenice“, naglasio je Pandurović. 

Posebna pažnja posvećuje se aklimatizaciji radnika kada su visoke temperature. Teži poslovi obavljaju se u ranim jutarnjim satima i njihov završetak je najkasnije do 11 časova, kako bi se izbeglo izlaganje suncu u najtoplijem delu dana, istakao je Darko Nestorović, zamenik supervizora u sektoru za ekologiju i zaštitu životne sredine.

„ Kompanija je obezbedila hladne napitke, voće i letnju zaštitnu opremu kako bi se radnicima omogućio bezbedan i produktivan rad tokom letnjih meseci“, dodao je Nestorović.

Rudnik Čukaru Peki još jednom pokazuje da je moguće uspešno obavljati radne zadatke, čak i u ekstremnim uslovima, kada se posvete dovoljno pažnje organizaciji rada i zaštiti zaposlenih. Važno je da svi radnici budu svesni važnosti pridržavanja mera zaštite, jer je bezbednost u rudniku najvažnija.

Ovim odgovornim pristupom, rudnik Čukaru Peki postavlja primer drugim kompanijama kako se, uz dobru organizaciju i brigu o zaposlenima, može uspešno nositi sa izazovima koje donose tropske temperature.

Latest news
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here